Er lijkt een nieuwe trend gaande: het opzetten van een eigen museum. De redenen waarom men kiest voor de bouw van een eigen museum zijn uiteenlopend. Zo zijn er verzamelaars die niet tevreden zijn over wat er tentoongesteld wordt in bestaande musea of willen niet dat hun collectie na schenking aan een museum een depot ingaat en onzichtbaar wordt.

Uw privé collectie veilig opgeborgen met uittrekbare schilderijrekken van Bruynzeel
In het Nieuwsuur van woensdag 1 oktober vertelde de 17-jarige Roy Simons over zijn mijnmuseum in de kelder van zijn ouders. Simons begon met het verzamelen van mijnwerkersspullen nadat zijn opa hem vertelde over zijn vroegere leven als mijnwerker. Zijn verzameling begon met een beeldje van het nationaal mijnmonument, gekregen van zijn opa. Daarna volgden er meer spullen van familie en kennissen en later ging hij ook zelf op internet op zoek. Inmiddels heeft hij heel wat objecten bij elkaar die laten zien hoe het er aan toe ging in de kolenmijnen in Limburg. Geïnteresseerden kunnen er een rondleiding krijgen. Ook zakenman Hans Melchers komt aan het woord. Hij laat zien hoe hij zijn collectie, met behulp van uittrekbare schilderijrekken van Bruynzeel, veilig opbergt en tegelijkertijd optimaal toegankelijk houdt. Melcher opent in mei 2015 de deuren van zijn Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel. In het museum komt onder meer de collectie te hangen die eerder eigendom was van DS/Art, een dochteronderneming van de voormalige DSB Bank.

Huren van een openbaar depot
Het is nog even wachten op de allerlaatste toezegging van de gemeente maar dan is het toch echt definitief. Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam start dan met de bouw van het zogenaamde ‘Collectiegebouw’. Het is een openbaar depot dat deels gehuurd kan worden door particuliere verzamelaars om hun collectie verantwoord te kunnen opslaan en tonen.