ARCHIEF VAN FIENEKE

Bruynzeel en de herinrichting van het Utrechtse archief

“Over de samenwerking met Bruynzeel ben ik erg tevreden. Het waren aimabele en deskundige mensen met een luisterend oor en de bereidheid om mee te denken. Dat is zo belangrijk!”

Fieneke van Bemmel -’t Hoen – hoofd Facilitair Beheer Utrechts Archief

Dat schept vertrouwen
“Het Utrechtse Archief is in 1998 ontstaan uit een fusie van het gemeentearchief van de stad Utrecht en het archief van de provincie. Naast overheidsarchieven beheren we de archieven van grote bedrijven als NS, Werkspoor en Demka én de archieven van Utrechtse kerken. Verder hebben we een uitgebreide bibliotheek en een grote collectie foto’s films, tekeningen, kaarten en affiches.”

 

Vestigingen
“Met 26 kilometer archief en 30.000 bezoekers per jaar zijn we een groot, drukbezocht archief. We hebben twee vestigingen, waarvan die aan de Hamburgerstraat in de binnenstad de functie van publieks- en educatief centrum heeft. Daar organiseren we het hele jaar door exposities. We hebben net een megaverbouwing achter de rug om het publiek nog beter van dienst te kunnen zijn.”

“De originele stukken liggen in de depots van onze vestiging aan de Alexander Numankade. Ze liggen opgeslagen in twee depottorens: een van acht en een van vijf verdiepingen. De kleinste toren moest bouwkundig worden gerenoveerd en daarna opnieuw ingericht. Via een Europese aanbesteding ging de opdracht daarvoor naar Bruynzeel.”

 

Optimale archiefoplossing
“Voor ons was vooral belangrijk om de beschikbare ruimte maximaal te benutten. We zijn met Bruynzeel om tafel gaan zitten en zijn, op basis van ons programma van eisen, samen tot een optimale oplossing gekomen. Dat is gelukt. Dankzij de verrijdbare archiefkasten en ladekasten kunnen we meer spullen kwijt dan ooit.”

“Over de samenwerking met Bruynzeel ben ik erg tevreden. Het waren aimabele en deskundige mensen met een luisterend oor en de bereidheid om mee te denken. Dat is zo belangrijk! Kijk, een archiefkast kun je overal kopen. Het gaat er om hoe een bedrijf omgaat met onverwachte zaken die je tijdens de uitvoering van zo’n groot project altijd wel tegenkomt. Bruynzeel heeft dat uitstekend opgepakt en soms met kleine technische ingrepen problemen verholpen. Ze hebben getoond dat ze de kracht hebben om zaken op te lossen. Dat schept vertrouwen.”