ARCHIEF VAN MIEKE

ARCHIEF VAN MIEKE

Geen moeite was teveel.

“Wij zijn een middelgroot archief met dertien medewerkers. We beheren de historische archieven van de gemeenten Zaanstad en Oostzaan. Maar ook archieven van kerken, waterschappen en bedrijven uit de regio. Zoals de firma Honig en Machinefabriek Duyvis. Daarnaast hebben we een grote collectie prenten, tekeningen, affiches, boeken, foto’s en films uit en over de Zaanstreek.”

“Geschiedenis lééft hier. Ik weet van een landelijk boekenketen dat in de Zaanstreek de meeste boeken over lokale historie worden gekocht van Nederland. Dat merken we aan de bezoekersaantallen. Elke dag krijgen we wel een stuk of tien mensen over de vloer.”

Blij
“Wij proberen onze bezoekers natuurlijk zo goed mogelijk te helpen. Laagdrempelig, toegankelijk, in een prettige sfeer. In enquêtes scoren we hoog op dienstverlening. Daar dóe je het voor, als archivaris. Niets is zo leuk als een bezoeker die blij naar huis gaat.”

“Eind 2012 zijn we verhuisd van Koog aan de Zaan naar het stadhuis in Zaandam. Daar zitten we met alle gemeentelijke diensten onder één dak. We missen het mooie uitzicht van Koog aan de Zaan, maar zijn blij met ons nieuwe onderkomen. We beschikken over een grote studiezaal, voldoende kantoorruimtes en vier ruime depots. We hebben in totaal 13 kilometer planklengte beschikbaar. Daarvan hebben we nu ongeveer 5 kilometer in gebruik. Voorlopig kunnen we dus nog wel even vooruit. Maar het gaat hard hoor: elk jaar komt er wel 100 meter archief bij.”

Maatwerk
“De inrichting van onze depots was echt maatwerk, omdat we veel prenten en tekeningen van grote, afwijkende formaten in onze collectie hebben. Gelukkig hebben we veel hulp gehad van Bruynzeel. Ze hebben ons niet alleen uitstekend geadviseerd, maar waren ook heel enthousiast en oplossingsgericht. Geen moeite was teveel. Toen tijdens de inrichting een aantal berekeningen niet bleek te kloppen, heeft een team van Bruynzeel in een weekend nieuwe berekeningen gemaakt. Dat noem ik nog eens service!”

Eindoordeel over Bruynzeel “Bruynzeel heeft de depots kant en klaar opgeleverd. Mooi, fris en strak. Naar de inrichting hadden we geen omkijken. De verhuizers konden de dozen zo in de stellingkasten schuiven. Er zijn nu nog enkele zaken die moeten worden opgelost. Maar daar komen we uit. Ik heb groot vertrouwen in Bruynzeel.”