ARCHIEF VAN WILLEM

ARCHIEF VAN WILLEM
Samenwerking steeds perfect “Wij beheren de bestuursarchieven van acht gemeenten in de Achterhoek en de Liemers; van de middeleeuwen tot de gemeentelijke herindeling van 2004. Maar ook de archieven van kerken, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit deze regio. Verder hebben we de collectie van het Staring Instituut in beheer. Dat instituut hield zich tot zijn opheffing bezig met de geschiedenis en de taal van deze streek.”

Rondreizen
“Tot 2011 had elke gemeente een eigen archief; wij archiefmedewerkers werkten vaak op locatie. Dat rondreizen was natuurlijk geen ideale situatie. Ook was het moeilijk om het publiek naar behoren te ontvangen. We hebben lang gezocht naar een geschikt centraal onderkomen. Dat is ’t Brewinc in Doetinchem geworden, een voormalige LTS. Het is een monument uit de tijd van de wederopbouw. We delen ’t Brewinc met de openbare bibliotheek en andere instellingen. Het is dus echt een multifunctioneel gebouw.”

 

“Er was wel een ingrijpende verbouwing nodig. Een tussendeel van de school is gesloopt. De architect wilde daar een hoog plafond. Mooi. Maar we mochten niet teveel de hoogte in, omdat we dan de wind weg zouden nemen voor een molen in de buurt. Uiteindelijk is ervoor gekozen het archief deels boven de centrale hal en deels op de eerste verdieping te realiseren. We hebben er zeven depots met in totaal 17 kilometer archiefruimte. Daarvan is nu een kilometer of negen gevuld.”

Efficiënt
“We hebben zelf een plan voor de archief indeling gemaakt. We wilden de ruimte zo efficiënt mogelijk benutten en hebben daarom in zes van de zeven depots gekozen voor stellingen van negen hoog. Verder wilden we perse elektrische bediening en een goede oplossing voor de opslag van het kaartmateriaal in onze collectie.”

“Op basis van ons programma van eisen heeft een Europese aanbesteding plaatsgevonden. Daarbij kwam Bruynzeel als beste uit de bus. Daar hebben we geen dag spijt van gehad, want de samenwerking verliep vanaf het allereerste moment perfect. Bruynzeel dacht goed mee, droeg steeds oplossingen aan en hield zich aan afspraken. Ook bij de montage was er geen vuiltje aan de lucht.”

“In ’t Brewinc werken we met negentien mensen. We ontvangen jaarlijks circa 2.000 bezoekers en krijgen zo’n 3.500 verzoeken binnen voor stukken. Dankzij de mooie studiezaal en de efficiënt ingerichte depots kunnen we het publiek uitstekend bedienen.”