ARCHIEFHUIS STAVANGER

Archief met wow-factor in Stavanger
Het gebouw waarin het archief gehuisvest is, biedt al vanaf de parkeerplaats een indrukwekkende aanblik. Architectenbureau Lund & Slaato is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit 14.000m2 grote pand. De architecten waren naar eigen zeggen geïnspireerd door Origami (Japanse papiervouwkunst), wat terugkomt bij de hoeken van het gebouw. Bruynzeel bezocht het “Arkivernes Hus Stavanger” om te zien wat er achter de moderne façade verborgen is en om te ontdekken hoe een archief met 70.000 legborden er in werkelijkheid uit ziet.

Een harmonisch interieur
De prachtige buitenkant doet niet onder voor de bijzondere binnenkant. De ingang is voorzien van een grote glaspartij waardoor je je middenin het groen landschap waant. Er is gekozen voor aardetinten en houten details voor het interieur. Kaarsvormige hanglampen zorgen voor een gezellige sfeer en de designtrap is een prachtig element binnen het geheel. De wanden zijn bedekt met stroachtige geluidsabsorberende panelen die bijdragen aan de ongelofelijke akoestiek in het atrium. Die bijzondere akoestiek heeft ertoe geleid dat de ruimte regelmatig gebruikt word als concertzaal, voor tentoonstellingen en lezingen.

Een centrale plek voor verschillende archieven
Het archief in Rogaland werd gebouwd om een centrale plek te bieden aan de staats- en stadsarchieven van Stavanger, het intergouvernementeel archief in Rogaland (IKA) en delen van de VID van de “Mission and Disease Library”. Doel van deze centrale plek is de kennisoverdracht van geschiedenis en cultuur te vereenvoudigen. Een verzameling aan 500jaar archiefmateriaal staat nu op één locatie ter beschikking aan studenten en onderzoekers van de universiteit en aan het publiek. Een enorme verbetering in kosten, workflow, werkomgeving en (openbare) toegankelijkheid.

Vocht en brandbeveiliging
Bruynzeel is niet altijd vanaf het begin bij een project betrokken. In dit geval werd echter al in de ontwerpfase van het gebouw rekening gehouden met onze opslagoplossingen. We hebben een dubbellaags archiefsysteem geleverd. In dit geval bestaande uit 70.000 legborden verdeeld over 2 verdiepingen.

De ventilatiestand zorgt voor optimale luchtcirculatie in de gangpaden en helpt daarmee een optimaal klimaat te scheppen voor de langdurige opslag van archiefmateriaal. De gangpaden zijn beschermt met Inergen, een gas dat vaak gebruikt wordt in gesloten ruimtes. Het verlaagt het zuurstofniveau zodanig dat het vuur dooft. Om het archiefmateriaal te beschermen tegen water -in het geval van een overstroming- is er een corridor gebouwd rondom de opslagruimte.

Effectieve ledverlichting
In alle gangpaden is ledverlichting geïnstalleerd. Een kenmerk van deze gangpadverlichting van Bruynzeel is dat deze zo geprogrammeerd kan worden dat lampen automatisch in- en uitschakelen op een specifiek moment. Dat bespaart kosten en verminderd de CO2 uitstoot. Alle archiefkasten zijn voorzien van een ergonomische elektrische bediening waarmee de zwaar beladen rekken eenvoudig door de medewerkers verplaatst kunnen worden.

Actieve veiligheid
Geïntegreerd in de archiefsystemen van Bruynzeel is een “actieve beveiliging’. Fotocellen zorgen ervoor dat personen of objecten in een open gangpad niet geplet worden als iemand de rekken verschuift. De motor is gevoelig voor weerstand en het systeem stopt automatisch als het een blokkade detecteert. Een extra beveiligingsoptie is dat men door de druk op een knop een gangpad kan blokkeren. Pas als er weer op de knop gedrukt word, kunnen de rekken weer verschoven worden.

Voldoende opslagcapaciteit voor de toekomst
Momenteel word circa 2/3 van de totale archiefcapaciteit benut, dus is er voldoende ruimte voor de toekomst. Om precies te zijn is er rekening gehouden met een groei voor de komende 25 jaar. Er is gekozen voor 3 verschillende schapdieptes en om optimaal gebruik te maken van de ruimte heeft men ervoor gekozen sommige boeken liggend te bewaren, ondanks dat dat misschien onoverzichtelijker is.

In totaal werken 25 medewerkers in het archief dat door Kruse Smith gerealiseerd en in juni 2017 voltooid is.
Het gebouw is gecertificeerd volgend de BREEAM Excellent Standard en ontving de prestigieuze SHA-prijs i.v.m. de focus op innovatie/

Bron: Ipark