ARTOTHÈQUE DE MONS, BELGIË

ARTOTHÈQUE DE MONS, BELGIË
Mons 2015: waar nieuwe technologie en cultuur elkaar ontmoeten Voor de geboorte van de Artotheek in de stad Bergen (België), werden werken van plaatselijke musea opgeslagen in kelders en zolders. In 2002 nam de behoefte aan een bewaarplaats toe toen Bergen een dynamische tentoonstellingsbeleid implementeerde met permanente en reizende tentoonstellingen op verschillende locaties. Toen ook nog eens het Jean Lescart Museum voor werkzaamheden werd geleegd, werd de behoefte aan een oplossing voor het centraal opslaan van werken alleen maar groter.
Er werd besloten om de kapel van het vroegere Ursulinenklooster van Bergen nieuw leven in te blazen. Dit erfgoed dateert uit de 18de eeuw en dient vandaag de dag als bewaarplaats van het gemeenschappelijk erfgoed van Bergen en dient als middelpunt voor de werken en activiteiten eromheen. Het is een centrum voor onderzoek, restauratie, studie van erfgoed en bewaring van alle collecties die niet permanent tentoongesteld zijn op andere locaties.
De Artotheek zal naast behoud ook een grote rol spelen bij de promotie van het erfgoed door het virtueel toegankelijk te maken. Dit ligt geheel in lijn met de rode draad die door Mons 2015 loopt: “Waar nieuwe technologie en cultuur elkaar ontmoeten” . Om de werken zo veilig en tegelijkertijd zo toegankelijk mogelijk op te slaan, koos de Artotheek voor diverse opslagoplossingen van Bruynzeel Storage Systems. Bruynzeel produceerde en installeerde op maat gemaakte rekken, lades, kledingrails en zowel vaste als mobiele schilderijrekken.
Verdieping -1 Hier zijn zowel nieuwe als gebruikte rekken geïnstalleerd voor het opslaan van archeologisch materiaal.
Begane grond Deze verdieping is toegankelijk voor bezoekers. Bij binnenkomst ontdekken bezoekers een volledig glazen reservaat waar schilderijen op Uittrekbare schilderijrekken worden opgeslagen. Vanuit dit reservaat komen de bezoekers in een ruimte uitgerust met een muurlange vaste schilderijrek en ladekasten.
1e verdieping (Documentatiecentrum) Op deze verdieping worden documenten opgeslagen in bibliotheekrekken van het type Sysco® Library.
1e en 2e verdieping (depot) Op deze verdiepingen worden verschillende soorten schilderijen met diverse afmetingen opgeslagen op uittrekbare schilderijrekken. Om de ruimte optimaal te benutten heeft Bruynzeel vaste schilderijrekken tegen de muren gemonteerd.
5e verdieping Verschillende soorten palletstellingen en kasten met lades in verschillende groottes worden hier gebruikt voor het opslaan van allerlei soorten items met verschillende afmetingen.
6e verdieping Hier staan verschillende soorten rekken en kasten voor het opslaan van textiel. De kasten werden op maat gemaakt met een uittrekbaar rek waarin de kledingstukken veilig opgehangen kunnen worden.
Wij zijn erg blij met de opslagoplossingen van Bruynzeel. In het bijzonder zijn wij tevreden met de trilvrije verrijdbare schilderrekken. Dit is wat ons betreft het beste systeem om schilderijen te bewaren. Sophie Simon en Michel De Reymaeker – Pôle Muséal de la Ville de Mons