BHIC, NEDERLAND

Meer ruimte voor het Brabants historisch informatie centrum (BHIC)
“De oude stellingen waren nog prima. We vonden het zonde om ze weg te doen. Uit het oogpunt van duurzaamheid heeft Bruynzeel de oude stellingen daarom voorzien van nieuwe, automatisch verrijdbare onderbouwwagens met motor.” Rudy van Heijnsbergen, facilitair medewerker BHIC
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), dat is gevestigd in het 17e eeuwse fort De Citadel in Den Bosch, beheert de collectie historische documenten van een groot deel van de provincie Noord-Brabant. In de kelders van de Citadel richtte Bruynzeel Storage Systems twee depots in. En de komende tijd volgen er meer.
‘Het geheugen van Brabant’: zo presenteert het BHIC zichzelf. En gek is dat niet, want vrijwel alle belangrijke documenten uit de rijke geschiedenis van de provincie bevinden zich in de depots van het BHIC. Liefst 1500 particuliere en overheidsarchieven worden in de kelders van het BHIC voor het nageslacht bewaard. Dat is goed voor bijna veertig kilometer papier en perkament… “Wij zijn in januari 2006 voortgekomen uit de fusie tussen het Rijksarchief Noord-Brabant, het Streekarchief Langs Aa en Dommel en het Streekarchief Brabant-Noordoost”, vertelt Rudy van Heijnsbergen, facilitair medewerker. Hij is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van het onderkomen van het BHIC en de bijbehorende depots in de kelders van wat vroeger een militair verdedigingswerk was. 50 procent meer ruimte “We hebben in onze ondergrondse depots nog ruimte over, maar er komt de komende jaren veel materiaal van onder meer diverse gemeenten naar ons toe”, zegt Van Heijnsbergen. “Om daar plaats aan te kunnen bieden hebben we besloten onze twaalf archiefkelders opnieuw in te richten. Twee hebben we nu gereed, de andere volgen de komende jaren.” Via een tender kreeg Bruynzeel de opdracht voor de herinrichting van de eerste twee kelders. In de eerste kelder werden de bestaande vaste stellingen vervangen door elektrisch bedienbare stellingen. “Omdat de stellingen op elkaar aansluiten hebben we zeker 50 procent meer ruimte gekregen”, aldus de facilitair medewerker. In de tweede archiefkelder werden de bestaande vaste metalen stellingen hergebruikt. Ze kregen verrijdbare onderstellen, waardoor ook deze stellingen in elkaar geschoven kunnen worden en de capaciteit van het depot enorm toeneemt. “De oude stellingen waren nog prima. We vonden het zonde om ze weg te doen. Uit het oogpunt van duurzaamheid heeft Bruynzeel de oude stellingen daarom voorzien van nieuwe, automatisch verrijdbare onderbouwwagens met motor.” Meer opslagcapaciteit en prettiger in gebruik Om de depots opnieuw in te kunnen richten moesten ze eerst worden leeggehaald, een operatie die met militaire precisie werd uitgevoerd. De in zuurvrije dozen verpakte documenten werden in kooiwagens geladen en tijdelijk elders opgeslagen. Daarna konden de mensen van Bruynzeel aan de slag. De nieuwe stellingen kregen een standaarddiepte van 40 en 50 centimeter, hoewel ook rekening werd gehouden met afwijkende formaten. “Op enkele dagen na hebben we de planning gehaald”, zegt van Heijnsbergen. De eerste fase werd in 2014 opgeleverd, de tweede fase een jaar later. “We zijn erg tevreden over de samenwerking met Bruynzeel. De communicatie verliep prima en ook de after sales was goed verzorgd. Het eindresultaat bevalt ons zeer. De elektrisch bedienbare stellingen bieden niet alleen meer opslagcapaciteit, maar zijn voor de medewerkers ook veel prettiger in gebruik.” Inmiddels heeft Bruynzeel eind juni een derde depotkelder opgeleverd die is voorzien van elektrisch bedienbare stellingen.