CHELTENHAM ART GALLERY & MUSEUM - THE WILSON, VERENIGD KONINKRIJK

Opslagoplossingen realiseren publieke toegankelijkheid
“Bruynzeel heeft ons geholpen collecties publiek toegankelijk te maken die eerder niet tentoon konden worden gesteld.” Caroline Willatt, Collections Team Leader, Cheltenham Art Gallery & Museum
De Cheltenham Art Gallery ontstond in 1898. De derde baron De Ferrieres, een voormalig burgemeester van Cheltenham, doneerde toen 43 Schilderijen aan de stad. Het grootste deel van collectie kwam uit België en Nederland. Tegelijkertijd stelde hij een bedrag van £1,000 ter beschikking voor de bouw van een Galerij. Vanaf 1899 werd de collectie daar tentoongesteld. In 1970 ontstond er een museum naast de galerij en werd het geheel bekend als Cheltenham Gallery & Museum.
In het begin van de jaren 2000, in samenhang met de behoefte om onafhankelijk te worden, ontstond de wens naar een gewijzigde huivestiging. Met behulp van middelen die via goede doelen en de Heritage Lottery ter beschikking werden gesteld, kon een nieuw gebouw en een aanbouw gerealiseerd worden. In 2007 werd via een architectenwedstrijd van RIBA Competitions een partij gezocht die de nieuwe situatie zou ontwerpen en helpen realiseren. Dit werde architektenbureau Berman Guedes Stretton. In 2012 werd 1.250m2 extra ruimte gecreëerd. Sinds die tijd is er meer plaats voor de galerij, zijn er studeerruimtes, een publiek toegankelijk archief en is er een café en een winkel. Na de heropening in 2013 werd het cultuurcentrum bekend onder de nieuwe naam The Wilson. Opslagoplossingen in hoogwaardige kwaliteit Bruynzeel Storage Systems won de aanbesteding voor de inrichting van de nieuwe aanbouw. Samen met de architecten werden de optimale opslagoplossingen gezocht waarmee The Wilson de collecties ook publiek tentoon zou gaan stellen. De uitdaging was een publiek toegankelijk depot te realiseren waarin bezoekers verschillende verzamelingen kunnen zien en dat tegelijk eenvoudig toegankelijk is voor medewerkers als ze van collectie willen wisselen. Bij de keuze van opslagoplossingen werd goed gekeken naar het efficiënt gebruik van de ruimtes en naar de veiligheid van de collecties. De keuze viel uiteindelijk op mobile museumrekken, schilderijrekken en speciale displaykasten Veilige displaykasten voor de Galerij In de publiek toegankelijke ruimte staan grote boekenrekken met 6 lades en glazen deuren van 1500mm breed. Midden in de ruimte staan 6 ladekasten met glasdeksels. Het glas zorgt voor een stofvrije opslag en beschermd op die manier de collecties Een flexibele oplossing „Bruynzeel heeft ons geholpen toegang tot collecties te verlenen die vroeger niet toegankelijk waren“, zegt Caroline Willatt, Collections Team Leader van The Wilson. „De ruimtes kunnen veel flexibeler benut worden. We kunnen presentaties eenvoudig wijzigen en collecties samenvoegen op een manier die eerder nooit tot de mogelijkheden behoorde.“ „Het “paper archive” toont wisselende collecties van bijv. Edward Wilson en familie, van de geschiedenis van Cheltenham, kunst en nijverheidsitems en nog veel meer. De bezoekers vinden het erg leuk om de lades te openen en te ontdekken wat er allemaal in zit”, verteld Caroline. Een multifunctionele ruimte „Met een goed gepland ontwerp heeft Bruynzeel ertoe bijgedragen dat we onze ambities konden realiseren. We hebben nu plaats voor wetenschappers, presentaties en opslag in publiek toegankelijke ruimtes, zegt Caroline.