DE AFDELING STERILISATIE VAN HET NORRA ÄLVBORGS ZIEKENHHUIS, ZWEDEN

Centrale sterilisatie, lokale opslag. De sterilisatie afdeling van het Norra Älvborgs ziekenhuis is recentelijk verhuisd naar een gerenoveerde en grotere omgeving. De hoofdtaak van deze afdeling is het steriliseren van instrumenten die in openbare praktijken en ziekenhuizen gebruikt worden. Het centrum heeft echter ook privépraktijken en –klinieken als klant.
Het totaalconcept van Bruynzeel Al in een vroeg stadium van de planning, werd Bruynzeel betrokken bij de planning van de nieuw ruimtes. Belangrijke aandachtspunten waren de hoge eisen wat betreft hygiëne, veiligheid en functionaliteit. De afdeling was op zoek naar een totaalconcept met verrijdbare en mobile rekken, draagarmstellingen en Paternoster opslagsystemen.
Roestvrijstalen rekken voor chirurgische instrumenten Instrumenten die tijdens operaties ingezet worden, worden in 2 stappen gereinigd en gesteriliseerd. Daarna worden de verschillende instrumenten passend bij verschillende ingrepen als set verpakt. In een steriele opslag met roestvrijstalen rekken worden de instrumenten bewaard totdat ze nodig zijn voor een ingreep. Paternoster, effectief en ergonomisch In het Paternoster opslagsysteem wordt medicatie en verschillende kleine benodigdheden bewaard die dagelijks gebruikt worden. Het Rek is tot 6 meter onder de grond geïnstalleerd en zorgt ervoor dat medewerkers eenvoudig en op ergonomische wijze toegang hebben tot alle spullen. Elke plek in het rek werd voorzien van een code en elk item heeft een barcode, waardoor alles via de computer eenvoudig geregistreerd en gevonden kan worden. Compacte opslag voor ziekenhuizen In het sterilisatiecentrum bevinden zich ook verrijdbare rekken. De keuze daarvoor is gemaakt zodat men altijd, ook tijdens een stroomuitval, toegang heeft tot een voorraad aan instrumenten en medicatie. Het heeft even geduurd voordat men een optimale systeem voor de inrichting van deze reserveonderdelen en medicaties gevonden had, maar tegenwoordig werkt iedereen er naar tevredenheid mee.