DE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK VAN COVENTRY, VERENIGD KONINKRIJK

Het gebouw waarin de bibliotheek van de Coventry-universiteit gevestigd is, werd in het jaar 2000 voltooid en is een innovatief voorbeeld van duurzaamheid. Als een van de eersten in Europa is de Lanchester Bibliotheek voorzien van een passief ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een halvering in energiekosten t.o.v. conventionele gebouwen met airconditioning. Net zo belangrijk voor de duurzaamheid van het gebouw is de flexibele indeling van de ruimte, waardoor het relatief eenvoudig is om de bibliotheek aan veranderende omstandigheden aan te passen.

“De afgelopen 15 jaren heeft de bibliotheek ons goed gediend”, zegt Kirsty Kift – Acting Assistant Director van de bibliotheek. “Maar intussen zijn de ruimtes toe aan een opknapbeurt. De afgelopen jaren hadden we steeds meer studenten waardoor we meer zitmogelijkheden nodig hebben.”

De Bibliotheek is verdeeld over 5 verdiepingen en is voorzien van open ruimtes. Stalen liggers zorgden ervoor dat er geen noodzaak was voor dragende binnenwanden. De essentiële ruimtes – zoals de toiletten en de lift – zijn centraal gelegen. Daardoor had de bibliotheek de vrijheid het interieur gebruiksvriendelijker vorm te geven en aan de moderne behoeften te voldoen.

De eisen van moderne studenten
Studenten werken tegenwoordig anders, zegt Klift, dat moeten we respecteren. Onze boekenrekken zijn nu verdeeld over 3 verdiepingen. In de kelder hebben we verrijdbar rekken geplaatst. Op de 2 grootste verdiepingen hebben we nog maar 3 plekken met rekken i.p.v. 4 zodat er meer plaats is voor zitjes. Voordat de bibliotheek opgeknapt werd, zag elke verdieping hetzelfde uit. Om een beetje afwisseling in het interieur te brengen, hebben we op elke verdieping een ander opslaggedeelte verwijdert. Op de tweede verdieping staan lagere rekken en op de eerste bevind zich een theater. Zo kunnen de studenten eenvoudig zien waar ze zijn.

Een nieuw interieur met designrekken
Bruynzeel leverde 10.500 l/m legruimte voor dit project. De statische en verrijdbare rekken werden allebei uitgevoerd in het Shade-Design van Jacob Jensen.

“De bedoeling was dat de rekken voor een consistente uitstraling zorgen”, zegt Kift. “Het Shade-Design past heel goed bij de blauwe, groene en grijze tinten van het decor en bij het hout”.

De voordelen van een moderne inrichting
“De verrijdbare rekken bieden voordelen aan zowel de studenten als aan de medewerkers. Vergeleken met niet verrijdbare rekken kunnen op dezelfde oppervlakte twee keer zo veel boeken bewaard worden. We hebben nu net zo veel rekken, maar hebben er minder ruimte voor nodig. Die ruimte gebruiken we voor nieuwe zitplekken”, zegt Kift.

Om aan de behoeftes van de studenten te voldoen werden grote studiezalen opgedeeld in kleinere ruimtes waar projectgroepen kunnen werden. Er zijn individuele studeerplekken en grote tafels, met en zonder computer.

“De afdeling Kunst wilde graag grote tafels, om grote tekeningen en boeken op te kunnen leggen. Dus werden enkele zitgroepen zodanig ingericht. Daarnaast zijn er nog leeshoeken met comfortabele meubels”, verteld Kift.

De bibliotheek in het dagelijks leven
“De bibliotheek lijkt nu een stuk groter. Vaak zijn het kleine details waar we dagelijks plezier van hebben. Vroeger hebben we “clip supports” gebruikt om de boeken vast te zetten. Die vonden we niet handig. Onze medewerkers wilden graag een lichter alternatief. Bruynzeel adviseerde magnetische boekensteunen. Die bevallen erg goed. De boekenrekken zien er goed uit en hebben onze Bibliotheek weer een moderne uitstraling bezorgd.