FRAC Bretagne, Frankrijk

FRAC Bretagne – Een nieuw, op maat gemaakt gebouw

FRAC Bretagne herbergt een van de grootste collecties op het gebied van hedendaagse kunst in Frankrijk in een 5000m2 groot gebouw. Initiatiefnemers voor dit project waren de Regio Bretagne en het ministerie van cultuur, die een opmerkelijke plek wilden creëren in Rennes.

Het gebouw, naar een ontwerp van Odile Decq, werd in 2012 in gebruik genomen. Het beschikt over verschillende ruimtes die gewijd zijn aan de hedendaagse kunst, 3 tentoonstellingsruimtes, een documentatiecentrum, een auditorium, educatieve ruimtes, een restaurant, een boekhandel en een 1000m2 groot depot.

 

De inrichting van het gebouw met meubilair geschikt voor het behoud van collecties.

“We hebben een aanbesteding uitgeschreven voor de opslagoplossingen”, verteld Alain Couzigou – Hoofd collectie- en tentoonstellingsmanagement. “Bruynzeel was de winnaar omdat het voorstel het beste aansloot bij onze behoeftes. We hebben verschillende soorten opslag nodig, want onze collecties bevatten voorwerpen in allerlei afmetingen – van postzegels tot 2 ton zware objecten”. 

Voor de inrichting van FRAC Bretagne leverde Bruynzeel diverse opslagoplossingen:

• Schilderijrekken voor de optimale opslag van Kunstwerken
• Draagarmstellingen, geschikt voor specifieke toepassingen

De draagarmstellingen zijn erg handig voor de opslag van rollen”, zegt Alain Couzigou

• Palletstellingen maken de opslag van zware ladingen mogelijk
• Stellingen geschikt voor minder zware belasting, werden voorzien van standaard plastic bakken waarin allerlei zaken kunnen worden bewaard
• In het beeldhouwers depot zorgt een mezzanine voor een verdubbeling van de opslagruimte
• Grote ladekasten bieden ruimte voor ingelijste en liggende kunstwerken, zoals posters en foto’s
• Kleine rekken zijn voorzien voor de opslag van verpakte kunstwerken
• Verder werd er een specifieke oplossing gekozen voor het atelier, diverse schappen en twee geventileerde kasten zorgen voor de veilige opslag van chemicaliën

Naast de hierboven vermelde opslagoplossingen, installeerde Bruynzeel verrijdbare rekken in het documentatiecentrum en depot voor de opslag van archiefmateriaal en briefkaarten.

Wat betreft de elektrisch verrijdbare Compactus®-rekken die zijn geïnstalleerd in het documentatiecentrum, is het rendement positief; ze voldoen aan onze verwachtingen vanuit een praktisch oogpunt (opslag, conservering) en vanuit een esthetisch oogpunt. Hoewel ze zichtbaar zijn, zijn ze volledig geïntegreerd in de ruimte.
Ook de mechanisch verrijdbare rekken die in het depot zijn geplaatst  voor de opslag van archiefmateriaal van FRAC Bretagne, voldoen aan onze verwachtingen vanuit een praktisch oogpunt (opslag, bewaring, veiligheid)“, verteld Béatrice Lamarque – hoofd van de afdeling documentatie.

Gebruikersfeedback: efficiënte en praktische opslagoplossingen

We zijn erg tevreden“, verklaard Alain Couzigou. “De opslagoplossingen die wij hebben, zijn efficiënt en bijzonder praktisch”.