GEOLOGISCH MUSEUM LAPWORTH, VERENIGD KONINKRIJK

Zichtbare opslag in het depot en archief

Het Lapworth Museum of Geology is een belangrijk geologisch museum, dat wordt geleid door de Universiteit van Birmingham. De instelling, die dateert uit 1880, is gevestigd in een monumentaal gebouw op de campus in Edgbaston. Het museum werd vernoemd naar de Engelse geoloog Charles Lapworth en herbergt meer dan 250.000 objecten, zoals geologische kaarten, apparatuur, modellen, foto’s, zoölogische specimens en stenen bijlen. Het Lapworth Archief is geïntegreerd in het museum. Het museum en het archief vormen samen een waardevolle kennisbron voor de geologie studenten van de universiteit en voor wetenschappers.

In 2012 won het Lapworth Museum een Heritage Lottery Fund Development Award *, waardoor de uitbreiding en modernisering van de faciliteiten kon worden gerealiseerd. “Het doel was het Lapworth Museum, dat vooral voor academisch gebruik werd ontworpen, om te zetten naar een openbaar toegankelijke museum”, aldus Jon Clatworthy, die het project leidde. “Een complete renovatie was nodig. Niet alleen om de collecties openbaar toegankelijk te maken, maar ook om de Buitenkant van het gebouw te veranderen. Verder wilden we een betere toegankelijkheid van de opslag realiseren.”

* Het Heritage Lottery Fund (HLF) zet de opbrengsten van de nationale loterij in om belangrijke projecten te ondersteunen, vaak op het gebied van kunst en cultuur.

“Sinds de renovatie zijn we erg tevreden met de opslagoplossingen voor onze collecties”

Jon Clatworthy, Direkteur van het Lapworth-Museum of Geology

Prijs-kwaliteitverhouding
Clathworthys team zocht naar een geschikte partner waarmee ze de depot- en archiefruimtes konden optimaliseren. Een belangrijk vereiste voor een mogelijke samenwerking was, dat een bedrijf aantoonbare ervaring met kijkdepots had – en dat opslagoplossingen konden worden geproduceerd die voldoen aan de behoeftes van het museum en van de sponsors.

“Tijdens onze zoektocht naar een geschikte partner, bood Bruynzeel ons de gelegenheid om het archief van Dudley te bezoeken. We waren erg onder de indruk. Het was nuttig om een ​​soortgelijk project te kunnen zien. De offerte van Bruynzeel was de beste die we hebben ontvangen, “zegt Clatworthy. “Natuurlijk was de prijs, als gevolg van de sponsoring, een belangrijk argument voor de besluitvorming. We moesten een oplossing zoeken die haalbaar was binnen ons budget. Ik zou echter niet aanraden klakkeloos de goedkoopste optie te kiezen. Bruynzeel kon de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden, binnen ons budget.

Het museumdepot barst uit alle voegen
“Door een duidelijk toename aan voorwerpen die de afgelopen jaren aan de verzameling toegevoegd werden, barste het oude pakhuis uit alle voegen. We riskeerden zelfs schade aan de collecties omdat voorwerpen op elkaar gelegd werden, “zegt Clatworthy. “De oude statische rekken waren niet bepaald plaatsbesparend. De enige manier om efficiënt te gaan werken binnen dit gebouw, was om beter gebruik te maken van de beschikbare ruimte. “

Uitbreidingsplannen
Het was een uitdaging voor Bruynzeel om een plan te maken waarin de hele collectie in een halfronde omgeving zou passen. Verrijdbare stellingen werden ingezet om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. “Ik zou elk museum aanraden om extra opslagcapaciteit te plannen. Ik ben nog steeds verbaasd dat we erin zijn geslaagd alles op te bergen “, zegt Clatworthy. “We hadden zo veel voorwerpen dat het leek alsof beide ruimtes compleet vol stonden. Met de hulp van Bruynzeel, hebben we een manier gevonden om meer ruimte te creëren en de toegang tot de voorwerpen te vergemakkelijken. “

Hergebruik, recycling, verbeteren
Het museum wilde graag een aantal bestaande rekken hergebruiken. Die rekken werden geïntegreerd in het nieuwe verrijdbare opslagsysteem. Daardoor werd geld bespaard en extra ruimte gecreëerd.

“Tijdens de verhuizing konden we de oude rekken gewoon in het nieuwe systeem schuiven,” zegt Clatworthy. Daardoor zijn de collecties nu eenvoudig toegankelijk. We hebben bijvoorbeeld een collectie fossiele vissen, die eerder in zes verschillende rekken werd opgeslagen. Nu hoeven we alleen maar een doorgang te openen om de hele collectie te zien. Het maakt ons werk makkelijker als alles overzichtelijk opgeslagen is. We kunnen nu veel sneller voorwerpen uit de opslag halen en terugleggen. Voor de wetenschappers is het nu ook makkelijker om benodigde voorwerpen te vinden.”

Maatwerk
De oude houten rekken werden met behulp van een aantal op maat gemaakte product oplossingen in het verrijdbare opslagsysteem geïntegreerd. Er werd een systeem ontwikkeld waardoor de lades, zelfs als ze helemaal uitgetrokken zijn, zelfdragend zijn. Geïntegreerde beschermingsstrips zorgen ervoor dat de lades tijdens het openen en sluiten geen schade aan de gepoedercoate stalen rekken veroorzaken, waardoor een langdurige houdbaarheid gegarandeerd word. Verder werden er verstevigende elementen geleverd die op een gewenste plek gemonteerd kunnen worden.

Achter de schermen in het Museum
De bedoeling was dat het depot openbaar toegankelijk zou worden. De opslagoplossingen van Bruynzeel hebben dit mogelijk gemaakt. Verrijdbare rekken werden van glazen fronten voorzien en de lades met glazen deksels. Sinds de heropening in 2016 kan het museum met deze opslagoplossingen op een veilige en verantwoorde wijze de collecties in het depot aan bezoekers tonen

“We zijn erg blij met de verbeterde omstandigheden waarin de collecties nu worden bewaard,” zegt Clatworthy.

Het depot heeft nu veel meer functies. Bijvoorbeeld hebben we met Halloween een zaklamprondleiding georganiseerd. Dat zou in de oude opstelling niet mogelijk zijn geweest. De bezoekers zijn erg enthousiast. Ze ervaren een bepaald gevoel van exclusiviteit als ze achter de schermen mogen kijken. Maar dat is natuurlijk alleen mogelijk als de inrichting geschikt is. Nu hebben we een efficiënt depot dat toegankelijk is voor wetenschappers en voor het publiek.“

“Het projectteam van Bruynzeel integreerde onze bestaande rekken in een nieuw verrijdbaar opslagsysteem. Daardoor werd de transitie van het oude naar het nieuwe interieur vergemakkelijkt. Het budgetvriendelijke ontwerp, in combinatie met kwalitatief hoogwaardige nieuwe rekken, heeft ervoor gezorgd dat zowel de sponsors als de universiteit erg tevreden zijn met het resultaat.“

Jon Clatworthy, Direkteur van het Lapworth-Museum of Geology