HENNESSY COGNAC, FRANKRIJK

Jas Hennessy & co, Frankrijk

Jas Hennessy & Co is een toonaangevende Cognac distilleerderij, gevestigd in Frankrijk.

In 1765 vestigde, de oorspronkelijke Ierse officier, Richard Hennessy een handelsonderneming in de stad Cognac, die nu wereldwijd bekend is door de gelijknamige drank. Zijn zoon, James Henessy begon enkele jaren later met de destillatie.

Raphael Gérard – Verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed van Hennessy

250 jaar Hennessy Onder leiding van Kilian Hennessy werd in 1971 een fusie gerealiseerd met de champagne producent Moet et Chandon. In 1987 ontstond wederom een fusie. Dit keer met handtassenfabrikant Luis Vuiton. Daardoor werd het bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) wereldwijd marktleider in luxe goederen. Hennessy verkoopt inmiddels ongeveer 72 miljoen flessen Cognac per jaar. Om het 250-jarig bestaan ​​te vieren besloot Hennessy de rijke geschiedenis van het bedrijf tentoon te stellen. Maar eerst moest worden opgeruimd. Het familiebedrijf, dat nu door de achtste generatie geleid word, bewaarde circa 7 Km aan archiefmateriaal op verschillende locaties. Het jubileum bood een goede excuus om alle spullen uit te zoeken en te registreren.
Historische en moderne archivering – 2 verschillende benaderingen In 2012 werd besloten de bestaande archieven te optimaliseren. Voor die tijd was het historische archief in een voormalige wijngaard gesitueerd en was het hedendaagse archief over 5 verschillende plekken in de buurt van het kantoor verdeeld. In 2012 werd besloten de bestaande archieven te optimaliseren. Voor die tijd was het historische archief in een voormalige wijngaard gesitueerd en was het hedendaagse archief over 5 verschillende plekken in de buurt van het kantoor verdeeld. De bedoeling was het historische archief weer in het oorspronkelijke gebouw te vestigen. Men wilde een manier vinden om deze plek voor bezoekers toegankelijk te maken. De bedoeling was de geschiedenis van het bedrijf en bijvoorbeeld limited editions en reclameartikelen te presenteren. Voor het moderne archief werden andere plannen bedacht.  De verschillende locaties zouden samengevoegd moeten worden zodat documenten sneller gelokaliseerd kunnen worden. Alles werd opegeruimd, opnieuw geïnventariseerd en geregistreerd.
Het historische archief De voormalige Wijnmakerij, waarin het historische archief zich bevind, is een smal gebouw met een enorm hoog plafond. Om deze ruimte efficiënt te benutten, besloot men een dubbeldekkersysteem te installeren. De helft van dit opslagsysteem werd voorzien van rekken waarin historische documenten bewaard worden. De andere helft werd voorzien van vitrines waarin diverse flessen en andere materialen bewaard worden.
Een erg handige en tegelijk fraai ogende oplossing waarin veel meer bezoekers geïnteresseerd zijn dan we ooit hadden verwacht. Raphael Gérard – Verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed van Hennessy
Het moderne archief Het was een tijdrovend proces om de op 5 verschillende plaatsen gesitueerde archieven te op te schonen. Alle overgebleven voorwerpen werden geregistreerd, opnieuw verpakt en in twee 250m2 grote ruimtes opgeborgen. Die 2 ruimtes werden ingericht met mobiele rekken van Bruynzeel. Daarmee werd een opslagoppervlakte van 5.700 lopende meter gerealiseerd.
We waren erg blij dat we de toestemming van het management kregen om deze veranderingen te realiseren. Iedereen is positief over de nieuwe ruimtes en laat ze vol trots aan geinteresseerde bezoekers zien. Het is prettig dat we nu voldoende plaats hebben, voor vandaag en voor de toekomst. Raphael Gérard – Verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed van Hennessy