LOUVRE CONSERVATION CENTER - FRANKRIJK

NATURALIS BIODIVERSITY CENTER - LEIDEN

Het nieuwe Louvre Conservation Centre, gelegen recht tegenover museum Louvre-Lens, werd eind 2019 officieel geopend in aanwezigheid van de Franse minister van Cultuur, Franck Riester.

Het Louvre Conservation Center huisvest de kunstcollectie van het Louvre Museum, dat gelegen is in hartje Parijs. Deze collectie wordt momenteel opgeslagen in ruim 60 depots verspreid over de regio rondom Parijs. Veel van deze opslagruimtes liggen in een gebied dat regelmatig te kampen heeft met overstromingen, wat uiteraard funest is voor een historische kunstcollectie. De collecties worden daarom in het nieuwe Louvre Conservation Centre centraal opgeslagen.

Het nieuwe, 18.500 m² grote gebouw, waarvan bijna 10.000 m² opslagruimte, zal zo’n 250.000 werken uit de Louvre-collectie huisvesten.

Als museumexpert in het inrichten van depots, heeft ook Bruynzeel bij mogen dragen aan de inrichting van dit nieuwe depot. Zo zijn er onder meer ge:installeerd:

– (Statische) kasten
– Verrijdbare kasten
– Statische schilderijrekken
– Verrijdbare schilderijrekken
– Verrijdbare palletstellingen

Door het gebruik van de extra hoge verrijdbare systemen wordt de ruimte ook nog eens optimaal benut.

De collectie wordt in deze opslagsystemen onder de beste condities geconserveerd.

“Dit nieuwe gebouw zal ons in staat stellen het erfgoed van de mensheid op lange termijn onder goede omstandigheden te conserveren.”

Franck Riester

Minister van Cultuur, Frankrijk

Enkele van de geïnstalleerde Bruynzeel systemen zijn in dit filmpje te zien. Door de hoge ruimtes in het nieuwe Conservation Center, zijn de systemen extra hoog, om zo de ruimte optimaal te benutten.


In het filmpje wordt antwoord gegeven op de vragen:
– Waarom is dit nieuwe Conservation Center gebouwd?
– Wie heeft er toegang tot het Conservation Center?
– Wordt de collectie die hier wordt opgeslagen ook tentoongesteld?

Tip: zet de ondertiteling aan

Wilt u meer weten over verrijdbare opslagsystemen voor depots?