MUSEUM SOULAGES, FRANKRIJK

Het Museum Soulages is een prestigieus expositie- en cultureel centrum in Rodez, Frankrijk. Het museum is ontworpen door de Catalaanse architecten RCR in samenwerking met Passelac & Roques en is vernoemd naar de beroemde zoon van de stad, Pierre Soulages. Hij is één van de meest gevierde Franse kunstenaars in de abstracte kunst. Het museum is een etalage voor het werk van Soulages en biedt onderdak aan nationaal en internationaal reizende tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling, met Soulages ‘Outrenoir’-schilderijen, trok alleen al in de eerste week zo’n 12.000 bezoekers.

Optimalisatie van de opslagruimtes

Toen Amandine Meunier, hoofd collecties, bij het museum werd aangesteld, kreeg ze direct de leiding over de nieuwe inrichting van de archiefruimtes. Bij haar aanstellinge waren de archiveringsruimten al bepaald, maar was men nog niet begonnen met de inrichting. De twee opslagruimtes waren vastgesteld:

  • Archief voor schilderijen
  • Archief voor prints

Voortbouwend op haar ervaring in andere musea, startte Amandine Meunier met het specificeren van de gehele collectie. Van alle prints werden de afmetingen geregistreerd om een geoptimaliseerde opslagoplossing te vinden.

“Voor de schilderijen waren schilderijrekken de beste oplossing qua efficiëntie en ruimtegebruik. De ruimte voor de opslag van prints kon niet worden uitgebreid, waardoor we moesten zoeken naar een opslagsysteem dat voor de toekomst genoeg ruimte bood aan een groeiende collectie. Ik was daarom op zoek naar een opslagsysteem dat de ruimte die we hadden maximaal zou benutten.”

Amandine Meunier

Hoofd Collecties, Museum Soulages

Musee-soulage-1-Bruynzeel-Storage-Systems

Als opdrachtgever had Amandine expliciete eisen: “Voor de opslag van de schilderijen had ik zeer specifieke eisen op het gebied van rasterafstand en technische eisen. Op de grond wilde ik rails om de schilderijrekken te geleiden en zo onnodige trillingen te voorkomen. Ik wilde daarnaast genoeg ruimte om de werken op te slaan in MRT (Movement – Reserves – Transport). En met alle schilderijrekken uitgetrokken, moest er nog genoeg ruimte zijn voor het personeel om te poetsen.”

 

 

 

Voor de opslag van prints heeft Amandine de specificaties volledig herzien en zijn er opslagsystemen geplaatst met ladekasten voor prints, lades voor grotere items en legborden waar dozen opgeborgen kunnen worden.

 

De oplossing

Bruynzeel Storage Systems heeft een aantal opslagsystemen geïnstalleerd:

  • Ladekasten
  • Statische schilderijrekken
  • ArteStore Penda, uittrekbare schilderijrekken
  • Sysco® rekken, uitegrust met uittrekbare legborden en verdelers

De complete range aan opslagsystemen maakt het Museum Soulages mogelijk om te voldoen aan de eisen voor het veilig behoud van kunst en om de opslagcapaciteit in de ruimtes optimaal te benutten.

“Ik had een heel duidelijk beeld van wat ik wilde. Bruynzeel begreep mijn behoeften en kwam snel bij me terug met een concrete uitwerking. De productie van de opslagsystemen werd daarna snel in gang gezet ”, aldus Amandine. “De installatie verliep vervolgens snel en soepel.”

Amandine was onder de indruk van het serviceniveau dat ze van Bruynzeel ontving. Zo troffen technici van Bruynzeel tijdens de montage een beladingsprobleem aan bij de op maat gemaakte steunen voor de legborden. “We hebben de verdeling van de belasting verkeerd berekend”, legt Amandine uit. “Bruynzeel reageerde direct en kwam snel met een oplossing.”

Wilt u meer informatie over opslagsystemen voor uw depot?