MUSEUM VAN HET WAALSE LEVEN, BELGIË

In het Museum van het Waalse leven kun je op ontdekkingsreis door de Waalse geschiedenis en het Waalse leven van de 19e eeuw tot nu. Het museum is gelegen in het klooster van minderbroeders uit de 13e eeuw. 

De collectie van het museum bevat veel verschillende objecten, van textiel tot poppen en van motoren tot fotografische platen. Al deze objecten hebben hun eigen, specifieke conserveringseisen. Het depot van Museum van het Waalse leven is gesitueerd in een extern gebouw.

“We bouwen het depot geleidelijk op, zone voor zone, om de opslag van onze collectie zo optimaal mogelijk samen te stellen”, legt Cécile Quoilin uit, curator van het Museum van het Waalse leven.

Om de ruimte in het depot te optimaliseren is er gekozen voor verrijdbare opslagsystemen.

Het grote depot is in verschillende gebieden ingedeeld. Bruynzeel richtte hier drie verschillende depots in:

Textielopslag in Sysco® ladenkasten en in verrijdbare Compactus® Dynamic opslagsystemen.
Het beeld- en geluidsarchief wordt in zuurvrije dozen opgeslagen in Compactus® Dynamic verrijdbare kasten.
De poppen worden opgeslagen in verrijdbare Compactus® Dynamic ArteStore rekken voorzien van LED verlichting.
Cécile Quoilin neemt ons mee naar de nieuw geïnstalleerde verrijdbare kasten welke de poppencollectie huisvesten. In de laatste kast zijn schuifdeuren gemonteerd, waardoor er een werkvoorbereidingsruimte is gecrëerd voor restauratiewerkzaamheden of voor het verpakken van poppen voor externe tentoonstellingen.

De poppen hangen aan dubbele ArteStore gaaswanden. Ook zijn er in dit systeem legplanken geïnstalleerd voor de opslag van sets poppen. Ingebouwde LED verlichting verlicht de gangen. Ook stofafdichtingen zijn geïnstalleerd om de collectie te beschermen. De verrijdbare kasten zijn voorzien van een ‘soft start / soft stop’, wat ten goede komt aan het behoud van de collectie.

Marionetten zijn essentieel in de folklore van Luik. De beroemde Tchantchès en Nanesse zie je nog steeds in de poppentheaters. Naast traditionele verhalen biedt het theater ook meer eigentijdse thema’s, bijvoorbeeld rond Halloween, over ecologie of het einde van de wereld.

“De collectie groeit nog steeds. Onze beeldhouwers creëren voortdurend nieuwe poppen. We hebben de collectie geïnventariseerd en zo konden we bepalen wat de behoeften waren voor een goede en veilige opslag. We hebben meer dan 1.000 poppen, die voorheen op verschillende locaties werden opgeslagen. Nu hebben ze allemaal een mooie plek in de verrijdbare kasten. We zijn erg blij met dit systeem.”

Cécile Quoilin

Curator van het Museum van het Waalse leven