Museumdepot Konstanz - Duitsland

De vier stedelijke musea van Konstanz (Rosgartenmuseum, Wessenberg-Galerie, Bodensee-Naturmuseum en Hus-Haus) zijn succesvolle verzamelaars van kunst en alledaagse cultuur van het Bodenmeer-gebied in Duitsland. Elk jaar wordt de collectie uitgebreid met een aantal belangrijke stukken, voornamelijk door schenkingen, legaten, particuliere verzamelingen en aankopen op de kunstmarkt. De rijke collectie van de musea van ongeveer 200.000 objecten vormt de basis voor belangrijke en succesvolle tentoonstellingen.

Tot dusver hebben de musea van Konstanz hun collectie bewaard op meer dan tien verschillende locaties, verspreid over de stad. Verschillende van deze bestaande opslagruimtes, zoals een zolder van een school, voldeden niet (meer) aan de geldende normen op het gebied van conservatie, techniek en veiligheid. Nagenoeg alle opslagruimtes waren tot de nok toe gevuld en tot nu toe was het nauwelijks mogelijk kunst- en cultuurschatten aan de reeds opgeslagen collectie toe te voegen.

Daarom werd er een nieuw centraal depot ontworpen en gebouwd. Het nieuwe depot is een modern high-tech gebouw dat, qua indeling van de ruimte, op een eigentijdse manier is vormgegeven. Het gebouw voldoet daarnaast aan de hoogste veiligheidseisen. In het 1000 m² grote depot worden ongeveer 70.000 objecten, waaronder schilderijen, textiel, meubilair en religieuze kunst ter waarde van verscheidene miljoenen euro’s, opgeslagen in mobiele opslagsystemen. Deze verrijdbare kasten zorgen ervoor dat de ruimte optimaal wordt benut om de collectie op te bergen. Hierdoor wordt de opslagcapaciteit in vergelijking met statische rekken verdubbelt.

Het nieuwe depot en de aangrenzende “oude”, volledig gemoderniseerde hal bieden plaats aan talrijke schilderijen van groot formaat, meubels, metalen voorwerpen zoals historische wapens, de beeldencollectie, de inventaris van historisch textiel en waardevolle alledaagse cultuur uit de geschiedenis van het Bodenmeer-gebied.

Compactus-Original_4_Bruynzeel-Storage-Systems_Kunstdepot-Konstanz

Elk voorwerp heeft zijn eigen plaats in het museumdepot gekregen. Alle gegevens, bijvoorbeeld over een 300 jaar oud rijk geborduurd herenvest, worden digitaal vastgelegd: de oorsprong, het ontwerp, de staat, de waarde en de plaats waar het in het depot is opgeslagen. Op deze manier kunnen alle voorwerpen te allen tijde worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor tentoonstellingen.

In het hele depot heersen klimatologisch gelijkmatige omstandigheden: vochtigheid, stof, temperatuurschommelingen en andere schadelijke factoren worden geregeld met de modernste technologie.

“De stedelijke musea van Konstanz zijn met het nieuwe kunstdepot eindelijk klaar voor de 21e eeuw en onderstrepen zo de betekenis van Konstanz als regionaal cultuurcentrum.”

Tobias Engelsing

Museumdirecteur