NUCLEUS - ARCHIEF VOOR DE CIVIELE NUCLEAIRE INDUSTRIE, VERENIGD KONINKRIJK

Een spectaculair archiefgebouw voor de nucleaire industrie van het Verenigd Koninkrijk Op de site van een voormalige RAF-basis (Royal Air Force) in Caithness, Schotland, werd in februari 2017 een high-tech-archief geopend. Hier wordt de historie van de civiele nucleaire industrie uit diverse delen van het Verenigd Koninkrijk veilig bewaard en beter toegankelijk gemaakt voor de industrie en het publiek.
Het spectaculaire gebouw werd door het in Edinburgh gevestigde architectuurbureau REIACH & Hall ontworpen. Het beschikt over acht geconditioneerde opslagruimtes, waarvan zeven gegevens bevatten van de Britse civiele nucleaire industrie. Daarnaast is er een grote openbare ruimte waarin zich een leeszaal en een ruimte voor tentoonstellingen en seminaries bevinden.
Een archief van onschatbare waarde voor wetenschappers en onderzoekers Het depot in Wick wordt gevuld met documenten uit de begintijd van het Britse nucleaire programma. De eerste generatie reactoren hebben inmiddels hun maximale levensduur bereikt en worden afgebroken. De opgeslagen documenten bieden waardevolle informatie aan wetenschappers en onderzoekers. Ze onthullen o.a. fascinerende informatie over de sociale geschiedenis van de dorpen en steden die in de buurt lagen van de eerste Britse nucleaire kerncentrales. 2500 banen gecreëerd in de regio Tussen de eerste documenten die naar het nationale nucleaire archief verhuisden, bevinden zich o.a. foto’s van de inmiddels gesloten Dounreay reactor in Thurso. “Thurso was oorspronkelijk een klein vissersdorp. Door de nucleaire industrie ontstonden opeens 2500 goedbetaalde banen in de regio”, vertelt David Flear – een lid van de stakeholders van Dounreay- aan BBC Schotland. “Enkele van de eerste innovaties werden hier in Dounreay bedacht”. Indrukwekkende opslagcapaciteit: 24 km mobiele rekken De acht archiefruimtes in het nieuwe gebouw werden voorzien van mobiele rekken van Bruynzeel Storage Systems. Door die opslagoplossing kon een opslagcapaciteit van 24.000 l/m gerealiseerd worden. De mobiele rekken zijn in een hoogte van +/- 4,5 meter uitgevoerd. De bovenste planken zijn bereikbaar met hoogwerkers. Elke ruimte heeft rekken in een andere kleur. De geperforeerde frontpanelen bevorderen de ventilatie, wat ten goede komt aan het behoud van de opgeslagen documenten. Zeven archiefruimtes worden verzorgd door de nucleaire ontmantelings autoriteit. De achtste ruimte wordt ingezet voor locale bestanden van Caithness. In die ruimte bevinden zich gedeeltelijk dezelfde opslagoplossingen als in de andere ruimtes. Daarnaast is ongeveer 40% van de ruimte voorzien van statische rekken. Daar worden materialen bewaard die regelmatig ingezet worden. Het archief van Caithness heeft voldoende ruimte voor 23.000 dozen met archiefmateriaal. Dat is voldoende capaciteit om de komende jaren vooruit te kunnen.