UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK VAN WEST LONDON, VERENIGD KONINKRIJK

De nieuwe Paul Hamlyn Bibliotheek van de Universiteit van West Londen is gelegen in het hart van het terrein en werd in september 2015 voltooid. £ 50.000.0000 werden besteed om het gebouw te renoveren en een atrium met een moderne glazen gevel te realiseren.

De universiteit wilde een moderne en flexibele bibliotheek creëren voor studenten en medewerkers. Julian Roland was een belangrijk lid van het projectteam en heeft meegeholpen de plannen voor de bibliotheek te ontwikkelen. “De eerste taak die ik volbracht was een inschatting van de benodigde legbordcapaciteit te maken,” zegt hij. Roland en zijn team probeerden te berekenen hoeveel m1 ruimte de collectie boeken van de universiteit zou gaan innemen. “We hebben zeer systematisch nagedacht over wat we per legbord konden opbergen.”

“Verrijdbare rekken waren een essentiële oplossing om de beschikbare ruimte flexibel te kunnen inzetten.”

Julian Roland, Head of Customer Experience, Library Services, Universiteit van West London

Het doel: 75% van de beschikbare ruimte benutten
Het projectteam begon met de indeling van het vloerplan. Daarvoor gebruikten ze de Dewey-classificatie. Ze zorgden ervoor dat er natuurlijke en logische vrije ruimtes ontstonden.

“We hebben er rekening mee gehouden dat we in de toekomst misschien willen uitbreiden en daarom slechts 75% van de beschikbare ruimte definitief ingedeeld.”

“We hebben met een strikte deadline gewerkt. Om ons heen waren nog bouwvakkers bezig met de laatste werkzaamheden, terwijl wij met helm en handschoenen aan de boeken in de rekken hebben gezet. Toen we bezig waren met de inrichting hebben we nog even getwijfeld aan onze berekeningen. Gelukkig bleek dat we voldoende ruimte hadden voorzien.”

Studenten enquête
Tim Wales – Director of Library Services – begon in zijn functie nadat de werkzaamheden aan de bibliotheek al waren begonnen. “De definitieve indeling moest echter nog bepaald worden”, zegt hij. “Dat was een goed moment om nog eens naar alle plannen te kijken, ze te evalueren en ideeën van studenten op te nemen.”

Wales besloot de in Glasgow gesitueerde planner van Nomad RDC bij het project te betrekken. Er werd een enquête gehouden onder de studenten en met de input daarvan kon de planner een advies formuleren voor het projectteam t.b.v. de verdere voortgang van de bibliotheek.

Een combinatie van verschillende studieplekken
„Vanaf het begin was duidelijk dat studenten behoefte hebben aan verschillende zones”, zegt Roland. “De studenten die bij de planning betrokken waren, bevestigden de voorkeur voor een combinatie van rustige en sociale zones.”

Nomads plan om verschillende zones voor diverse behoeftes binnen de bibliotheek te realiseren, resulteerde in 3 verdiepingen onderverdeeld in de thema’s: water, bergen en bossen. “De gedachte achter de thema’s is, dat de stilste verdieping boven in het gebouw is en naarmate men omlaag gaat, er meer communicatie plaatsvindt”, zegt Roland. “Op elke verdieping staat duidelijk aangegeven wat de bedoeling is. De regels worden duidelijk gemaakt d.m.v. rekken, meubels en borden.”

Een ander belangrijk onderwerp in de planningsfase was de behoefte om meer boeken en media te kunnen opslaan. Daarbij wilde men niet beknibbelen op het aantal studieplekken en het design. “We wisten vanaf het begin dat we verrijdbare rekken nodig zouden hebben om voldoende plaats te winnen”, zegt Roland. “Die rekken waren onmisbaar bij het creëren van flexibele ruimtes”.

Mobile rekken voor meer flexibiliteit
Bruynzeel leverde de mobile rekken voor de openbare gedeeltes van de bibliotheek. Ze worden zowel door het personeel als door de studenten gebruikt. De opslagcapaciteit is verdubbeld in vergelijking met niet verrijdbare boekenrekken op dezelfde oppervlakte.

“Nadat we besloten hadden mobiele rekken in te zetten om meer werkplekken en verschillende zones te creëren, wisten we dat we een ervaren leverancier in onze planning moesten betrekken”, zegt Wales.

In totaal leverde Bruynzeel 2kilometer rekken; 680m mobile rekken en 1.990m niet verrijdbare rekken. Alle rekken werden uitgevoerd met frontpanelen in een design van Nomad. Daardoor ontstond een moderne omgeving, die aan de eisen van moderne studenten voldoet. Tegenwoordig beschikt de bibliotheek over 780 studieplekken, 3 computerlokalen en 155 studieplekken met computer.

“De open vormgeving van de ruimtes bevalt erg goed”, zegt Roland. “De studenten kunnen flexibel gebruik maken van alle plekken en der verschillende ruimtes vormen een geheel door het doorlopende design.”

De toekomst ziet er rooskleurig uit. De studenten hebben nu al 24 uur per dag toegang tot de bibliotheek en er zijn plannen om in de toekomst een archief te realiseren.

“We wisten dat we een betrouwbare partner nodig zouden hebben. De jarenlange ervaring van Bruynzeel en de uitgebreide kennis van opslagoplossingen waren de belangrijkste argumenten waarom we voor een samenwerking gekozen hebben.”

Tim Wales, Director of Library Services, Universiteit van West London