ZWEEDSE GROT WORDT MODERN ARCHIEF, ZWEDEN

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je elke werkdag zou beginnen met een wandeling door een grot. Dat is de realiteit voor de medewerkers van het Värmland-Archief in Zweden. Enkel keren per week bezoeken de medewerkers Zakrisdal om benodigde informatie op te halen.
Ongeveer 30 meter onder de aardoppervlakte bevindt zich een voormalige munitiefabriek uit de 40er jaren. Deze ruimtes bleken de ideale omgeving te zijn voor de archivisten van het Värmland-Archief. Ze hadden al ruime tijd te maken met ruimtegebrek en konden geen bestaand gebouw vinden dat aan de eisen voldeed. Een nieuw archief was vanuit kostenperspectief niet haalbaar. Zakrisdal bood een gunstig alternatief. In de grot zijn speciale capsules geïnstalleerd, waarin de dubbellaags verrijdbare kasten van Bruynzeel geïnstalleerd werden. Op die manier ontstond een ruim archief met voldoende plek voor ordners, hangmappen en andere voorwerpen.
30 meter onder de aardoppervlakte Als men in het archief staat, is het moeilijk te geloven dat de lichte omgeving 30 meter onder de grond ligt. In Zakrisdal worden verschillende documenten bewaard, zoals bijv. oude gegevens van kerken, Bedrijfsarchieven en vertrouwelijke documenten van overheidsinstanties. Documenten die regelmatig benut worden, worden 2 keer per weel opgehaald en naar het archief in het centrum van Karlstad gebracht. In speciaal geklimatiseerde ruimtes worden tevens microfilms en dia’s bewaard. Het Värmland-Archief heeft in Karlstad geïnvesteerd in onderzoekslaboratoria, die graag benut worden door universitaire onderzoekers en genealogen. Deze laboratoria konden gerealiseerd worden omdat een groot deel van het archief naar Zakrisdal verhuisde en daardoor plaats vrij kwam. Een voetpad verbindt de rekken in verschillende grotten Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten installeerde Bruynzeel dubbellaags verrijdbare kasten. Interne voetpaden verbinden de verschillende grotten en zorgen voor een goede bereikbaarheid. In totaal bieden de rekken 28.000m l/m opslagruimte. In de toekomst zal zelf nog meer ruimte nodig zijn. Er zijn zelfs al plannen om het archief uit te breiden. Bruynzeel Storage Systems is trotse partner en leverancier van het Värmland-Archief. Het was een interessante uitdaging om in deze bijzondere omgeving een optimale opslagoplossing te mogen realiseren. Dit project laat zien waarom het zo belangrijk is creatief te zijn en nieuwe oplossingen te verzinnen. De voormalig leegstaande grotten hebben nu een nieuwe functie en het archief van Värmland heeft eindelijk meer plaats.