Meer dan 100 bedrijven en een recordaantal van 1094 deelnemers, waaronder 100 directeuren, doen mee aan Low Car Diet 2014. Het Low Car Diet is een speeddate met mobiliteit, om achter elkaar snel meerdere (nieuwe) vervoersoplossingen uit te proberen. Bruynzeel Storage Systems gaat evenals Nike, PGGM, Bugaboo, IBM, TMG, ABN Amro, Eneco en Unilever de uitdaging aan om zo’n 20% te gaan besparen op zakelijke mobiliteit. Samen ontdekken zij dat de dagelijkse reis van A naar B goedkoper, meer ontspannen, schoner en gezonder kan. De deelnemers zullen een maand lang met de mobiliteitskaart gratis gebruik maken van de OV-fiets, highspeed e-bikes, de bus, metro, tram, trein, deelauto’s en werk- en vergaderruimtes op stations & onderweg.
Op 10 september wordt om 9.00 uur via een videoboodschap met staatssecretaris Mansveld het landelijke startschot gegeven voor Low Car Diet 2014. Bruynzeel Storage Systems organiseert voor haar deelnemende medewerkers een startbijeenkomst op het hoofdkantoor in Panningen. Hier worden de eerste ervaringen uitgewisseld, het startmoment vastgelegd op de foto en gedeeld en verspreid via onze social media kanalen. Wedstrijd De deelnemers ontdekken in 30 dagen de verschillende vormen van vervoer en gaan via een wedstrijd met elkaar de strijd aan wie als bedrijf het meeste aantal duurzaam kilometers aflegt. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen waarondereen Gold kaart van Regus en een dag treinen van NS met eigen conducteur en machinist. De deelnemers die hun ervaringen het leukste via een verhaal of blog beschrijven en delen worden ook beloond met mooie prijzen. 20 procent kostenbesparing “Wanneer bedrijven hun werknemers de kans geven om op een andere manier te reizen, kan men tot 20 procent besparen op hun reiskosten en duurzame ambities realiseren”, vertelt Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van initiatiefnemer Urgenda. Het is inmiddels de derde editie van het Low Car Diet waarbij eerdere deelnemers zoals Unilever, Landal Greenparcs en EY, bezig zijn structureel hun mobiliteitsbeleid te wijzigen.
“In plaats van traditionele vergoedingen voor enkel de auto of het openbaar vervoer kunnen werkgevers hun werknemers beter een mobiliteitsbudget bieden met een vast bedrag per maand en de werknemer het zelf laten regelen. Wanneer de werknemer hier slim mee om gaat kan hij zelfs budget overhouden, wat een extra prikkel is.” Geert Kloppenburg, projectleider duurzame mobiliteit van Urgenda.
Ervaringen Low Car Diet Nederland rijdt jaarlijks 136 miljard kilometers in 7,6 miljoen auto’s.* Van de zakelijke kilometers wordt 85% per auto afgelegd, 14% per openbaar vervoer en 1% op de fiets. Het openbaar vervoer en de fiets vormen maar 1-2 % van de mobiliteitskosten. Gangbare autokilometers zijn de duurste en meest inefficiënte kilometers: de meeste auto’s staan 23 uur per dag stil. Duurzame kilometers zijn goedkoper, gezonder en schoner. Maar eenmaal in de (lease)auto of trein, zit een werknemer vast in het systeem. Een externe vergadering of treinkaartje moeten medewerkers met een autovergoeding vaak zelf betalen en minder autokilometers maken leidt veelal tot het verlies van de vergoeding of auto. “Zodra directeuren via hun deelname aan het Low Car Diet oplossingen en keuzemogelijkheden ervaren en via de workshop de werkelijke kosten boven water hebben is het helder. Dan ligt verbetering voor de hand.” Slotevent op de Dag van de Duurzaamheid Tijdens het slotevent op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden de prijswinnaars bekend gemaakt en ervaringen uitgewisseld. Tevens wordt er vooruit gekeken hoe de bedrijven hun mobiliteitsbeleid structureel kunnen verbeteren. Volg de ervaringen van alle deelnemers Via blogs op www.lowcardiet.nl en social media met #lowcardiet en www.facebook.com/lowcardiet. Initiatiefnemers Het Low Car Diet 2014 is een initiatief van Urgenda in samenwerking met Arriva, Connexxion, EY, Greenwheels, Ministerie I&M, NS, Samen op Reis en Regus. Low Car Diet 2014 is tevens een project binnen het samenwerkingsinitiatief Samen op Reis, OpStap naar een beter OV. * Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)