Bruynzeel Storage Systems en Masterlight hebben de handen ineen geslagen om een innovatieve en duurzame oplossing voor verlichting in archieven te ontwikkelen. Beide in Panningen gevestigde bedrijven zijn vooruitstrevend op het gebied van innovatie en duurzaamheid en hebben dit middels een samenwerking naar een hoger niveau weten te tillen. Het resultaat is een LED verlichting waarmee bedrijven tot 98% minder energieverbruik kunnen realiseren. Een resultaat dat een grote impact zal hebben op de energiekosten en de hoeveelheid CO2 uitstoot van een bedrijf.
Van conventionele TL verlichting naar een duurzaam alternatief Verlichting kan in sommige organisaties verantwoordelijk zijn voor 70% van het totale energieverbruik. Bruynzeel Storage Systems, producent en leverancier van opslagsystemen, speelt hier al langere tijd op in door zijn productrange van verrijdbare opslagoplossingen te voorzien van gangpadverlichting. Zodra een gangpad wordt geopend gaan de lichten automatisch aan. Verlichting van de ruimte zelf wordt hiermee overbodig. “Tot voor kort maakten we hiervoor nog gebruik van conventionele TL verlichting. We vonden dat het tijd werd voor een duurzaam alternatief”, aldus Roland van der Velden, Manager Innovatie en Ontwikkeling bij Bruynzeel Storage Systems. Bruynzeel nodigde daarop enkele gerenommeerde bedrijven uit om met een duurzaam alternatief te komen. Voorwaarde was dat de integrale kosten op een acceptabel niveau moesten liggen ten opzichte van de TL verlichting waar Bruynzeel tot voor kort nog gebruik van maakte.
Forse energiebesparing en lange levensduur Barry Jansen, Product Manager bij Masterlight licht toe: “Bij de ontwikkeling van het LED verlichtingsarmatuur voor Bruynzeel Storage Systems is gekeken naar een oplossing die een forse energiebesparing oplevert en ook een lange levensduur garandeert. Daarnaast wordt er ook bespaart op onderhoud en/of vervanging.” Voor de behuizing van het LED verlichtingsarmatuur is gekozen voor aluminium. De keuze voor dit materiaal kent twee grote voordelen, namelijk: (1) de warmteafvoer ofwel koeling van de LED’s wat zeer belangrijk is voor een lange levensduur, en (2) het lichte gewicht voor gemakkelijke montage op de systemen van Bruynzeel Storage Systems. Als laatste heeft Masterlight een diffuser toegepast waardoor een brede en egale lichtspreiding wordt bereikt en worden de armaturen geleverd met een “Plug & Play” systeem voor eenvoudige en snelle montage. “Het resultaat zijn twee lengtes verlichtingsarmaturen met een verbruik van respectievelijk 18 en 29 Watt, die de bestaande TL verlichting zal gaan vervangen. Een ander voordeel van LED verlichting ten opzichte van TL verlichting is dat er bij LED geen UV-licht ontstaat. Dit is bijvoorbeeld voor musea zeer belangrijk.”, aldus Barry Jansen. Samenwerking gaat verder Op dit moment is het ontwerp van de LED verlichting gericht op verrijdbare archiefkasten. Wanneer deze kasten gesloten zijn, is de verlichting niet zichtbaar. Omdat de LED verlichting ook geschikt is voor opslagsystemen in bibliotheken of kantoren waar de verlichting wel zichtbaar blijft en aan hogere esthetische eisen moet voldoen, wordt er momenteel gewerkt aan een design oplossing waarmee de LED verlichting op stijlvolle wijze ook voor deze toepassing meerwaarde zal bieden.