In Rotterdam komt een nieuw Collectiegebouw voor het museum Boijmans van Beuningen. De bouw is gestart in maart 2017 en de opening wordt in 2020 verwacht. Het gebouw, naar ontwerp van architectenbureau MRDV, zal voorzien zijn van een openbaar toegankelijk kunstdepot met tentoonstellingsruimtes, een beeldentuin en een restaurant.
De huidige depots van het museum zijn overvol, gedateerd en worden geteisterd door wateroverlast, waardoor een groot deel van de gemeentelijke kunstcollectie al tijdelijk elders is ondergebracht.
De Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen hebben samen met Museum Boijmans van Beuningen de opdracht verstrekt aan BAM Bouw en techniek voor de bouw van een nieuw collectiegebouw.

Bruynzeel Storage Systems, die al eerder depots voor Boijmans van Beuningen ingericht heeft, verwierf via een tender de opdracht voor het leveren van de opslagoplossingen voor het nieuwe collectiegebouw.

De schatkamer van Rotterdam, een publiek toegankelijk depot
Het Collectiegebouw bied een manier om kunst terug te geven aan de Rotterdammers. Boijmans van Beuningen collectie bevat circa 145.000 voorwerpen. Het museum kan vanwege de beperkte ruimte nu slechts 8% tonen. Het nieuwe depot wordt echter, als eerste depot ter wereld, volledig opengesteld. Bezoekers zullen kunnen zien hoe achter de schermen met kunst gewerkt wordt. Verder zal aan particuliere verzamelaars de mogelijkheid geboden worden depotruimtes te huren en gebruik te maken van de expertise van Boijmans van Beuningen voor het behoud van hun collecties.

Opslagsystemen voor kijkdepots van Bruynzeel Storage Systems
Bruynzeel Storage Systems loopt voorop bij de ontwikkeling van opslagsystemen voor kijkdepots. Eerder gerealiseerde projecten zijn de opslag van het Museum aan de Stroom en de op maat gemaakte opslagoplossingen voor Kelvin Hall.

Het nieuwe depot van Boijmans van Beuningen zal mobiele en statische Schilderijrekken bevatten en gespecialiseerde opslagsystemen voor kunst en sculpturen die over 7 verdiepingen verdeeld worden.

Meer informatie over de voortgang van dit project vindt u t.z.t. op onze site.

Foto’s door MRDV