De samenwerking

De flexibele meubelwand is een initiatief van het architectenbureau Tengbom en de Scandinavische woningontwikkelaar OBOS, die een voorstudie deden over flexibele wanden. Ze kwamen in contact met Bruynzeel Storage Systems en vroegen of we interesse hadden om een prototype van een flexibele meubelwand te ontwikkelen, specifiek afgestemd op huishoudens in steden.

Dit resulteerde in een samenwerking tussen de drie partijen, waarbij alle bedrijven hun expertise inbrachten. Tengbom droeg het ontwerp aan, Bruynzeel zorgde voor de daadwerkelijke productontwikkeling en OBOS had appartementen waar we de meubelwand konden testen en gebruiken.

Start van het project

“Het begon allemaal met het idee, hoe we ruimte konden creëren die tijdens het leven van de gebruiker kon veranderen en die voorziet in diens behoeften voor thuis en voor werk. Daarnaast wilden we een product leveren dat zowel gebruiksvriendelijk als sociaal duurzaam is.”

– Joao Pereira, hoofdarchitect bij Tengbom

De markt voor slimmere oplossingen voor kleine woonruimtes groeit nu de wereldbevolking en verstedelijking continu groeien. Het wonen in grotere steden verandert en huizen zullen een stuk kleiner worden. Er is weinig ruimte en daardoor is het enorm duur om in steden te wonen.

“We zien dat er vraag is naar appartementen die de ruimte efficiënt gebruiken en we wilden appartementen kunnen creëren waar we het vloeroppervlak optimaal benutten en die we tegen een goede prijs kunnen aanbieden.”

– Mathias Karlstad, Development Manager bij OBOS

Duurzaamheid

Vanuit duurzaamheidsoogpunt zijn de effecten van kleinere woningen ook zeer positief, aangezien voor kleinere woningen minder bouwmaterialen en minder energie voor verwarming en verlichting nodig zijn.

“Voor mij is het 100% duidelijk dat de meeste mensen in de toekomst geen woningen met een oppervlakte van 100 m2 of meer kunnen betalen. Als we ruimte kunnen creëren die is afgestemd op de dagelijkse activiteiten, is dit niet meer nodig. En als dit mogelijk is en tegelijkertijd een ruimtelijk gevoel geeft, is er vaak geen behoefte meer aan grote huizen!”

– Roland van der Velden, Innovation Manager bij Bruynzeel Storage Systems.

De flexibele meubelwand

De flexibele meubelwand is een meubelstuk met meerdere functies. In dit geval is het een verplaatsbare meubelwand bestaande uit een bed, een eethoek of een werkplek.

De meubelwand is een verrijdbare oplossing die je bedient via een afstandsbediening en via de gebruikersinterface. Het concept biedt ons op elk moment van de dag de ruimte die we nodig hebben voor onze dagelijkse activiteiten. Je kunt de wand ook als verdeelschot gebruiken. Met aan de ene kant een slaapkamer en aan de andere kant een kleinere ruimte. Of je kunt het bed dichtklappen en de meubelwand tegen een andere wand zetten, waardoor er overdag meer ruimte ontstaat voor andere doeleinden.

“We realiseren ons dat appartementen binnen gesloten vaste muren een heel oud fenomeen zijn en dat we nieuwe en slimmere oplossingen moeten creëren. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort producten en oplossingen nieuwe producten voor de toekomst kunnen creëren.”

– Joao Pereira, hoofdarchitect bij Tengbom