Een proof of concept van de flexibele meubelwand, een gezamenlijk innovatieproject van Bruynzeel Storage Systems, Tengbom en OBOS, werd geïnstalleerd in een van de kleinste appartementen van OBOS in Zweden.

Meer informatie over de flexibele meubelwand

De testperiode

In het voorjaar van 2021 kregen mensen rond Trollhättan in Zweden de kans om de flexibele meubelwand in een van de appartementen van OBOS toe te passen en te testen. De flexibele meubelwand mocht een dag en een nacht worden uitgeprobeerd door de testers. Om de flexibele wand ten volle te benutten en alle functies te testen en uit te proberen.

“We waren op zoek naar een gevarieerde testgroep en toen vonden we een Living Lab de beste oplossing. We wilden ook dat ze wat meer tijd kregen om de voor- en nadelen van de wand te ervaren en te kunnen gebruiken. We wilden zien of dit een product is dat we op de markt kunnen brengen.”

Mathias Karlstad

Research & Development Manager , OBOS

obos_urban-living_apartment
flexibele-meubelwand_1_micro-housing

Ruimer appartement

91% zag het appartement als ruimer dankzij de toevoeging van de flexibele meubelwand.

“Het is opvallend hoe weinig vierkante meters je aan een kamer hoeft toe te voegen om een kamer ruimer te laten aanvoelen” Anoniem

“Op dit moment woon ik in een klein appartement, het is ongeveer net zo groot als dit appartement. Maar dit appartement voelt veel groter aan.” – John Andersson, architectuurstudent

Flexibele-meubelwand_urban-living
Flexibele-meubelwand_micro-housing
Flexibele-meubelwand_tiny_housing

De flexibele meubelwand gebruiken

Voor aankomst in het appartement ontvingen de deelnemers een welkomstbrief met een instructievideo van de flexibele meubelwand, die zowel met een afstandsbediening als met een gebruikersinterface wordt bediend.

36% vond het heel gemakkelijk om de flexibele wand te gebruiken

36% vond het in het begin moeilijk om de wand te gebruiken.

Als het bed niet helemaal in- of uitgeklapt was, waren er veiligheidsvoorzieningen die de gebruikers en de wand beschermden. De fout die werd weergegeven, verklaarde niet goed genoeg wat er aan de hand was.

“Toen ik eenmaal begreep hoe de meubelwand werkte, voelde het als een heel eenvoudige procedure. Ik kan wel zien dat het een natuurlijk onderdeel wordt van iemands dagelijks leven.”

John Andersson

Architectuurstudent

Verbeteringen

Omdat dit een demo was, kregen we veel goede ideeën om de flexibele meubelwand te verbeteren. Het ging over van alles, van het ontwerp tot functionele verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn de plaats van de lichtknop, het gebruik van dimbare lampen, betere bedpoten, een ingebouwde afstandsbediening in de gebruikersinterface, een betere manier om het bed in te klappen, enzovoort.  

“Het was interessant om de interactie van de gebruikers te zien, er zijn veel nieuwe ideeën. Het is een doorlopend proces, maar ik ben er vrij zeker van dat we een gemakkelijk te bedienen, te bouwen en te implementeren oplossing hebben gevonden die veel kan opleveren voor de gebruikers.”

Joao Pereira

Hoofd architect High 6 project, Tengbom

Luister naar Joao Pereira over het flexibele meubelwandproject