Wanneer u een keuze moet maken tussen verschillende opslagsystemen om uw documenten en/of objecten veilig op te slaan, zult u met veel factoren rekening moet houden. U kent vast niet alle voor- en nadelen van alle keuzes waarmee u te maken krijgt.  Eén van de keuzes die u in ieder geval moet maken, is de materiaalkeuze van het opslagsysteem. Vaak wordt deze keuze onbewust gemaakt en wordt deze keuze niet beoordeeld op de consequenties.

 

Laten we  zorgen dat we bijdragen aan een gezonde wereld!

Een recent wetenschappelijk onderzoek concludeert dat gegalvaniseerd staal geen gezonde materiaalkeuze is, vanwege de gevolgen die het galvanisatieproces en het materiaal op het milieu hebben. 

Gegalvaniseerd staal is corrosiebestendig, goedkoop te produceren en gemakkelijk te onderhouden. Toch blijven de gevolgen van het galvaniseren voor het milieu grotendeels onopgemerkt, ondanks verschillende ernstige bedreigingen voor het milieu! Naast een aanzienlijke behoefte aan hulpbronnen en grondstoffen zijn de galvaniseringsbedrijven verantwoordelijk voor onder meer de productie van giftige, zware metalen, gassen en slib, als bijproducten van het productieproces.

Voor buitentoepassingen en bouwconstructies die tientallen jaren bestand moeten zijn tegen weersomstandigheden, zonder hun structurele eigenschappen te verliezen, kunnen de voordelen opwegen tegen de negatieve effecten op het milieu. Voor binnentoepassingen geldt dat echter allerminst.  De gevolgen voor het milieu, vergeleken met het gebruik van blank staal, staan in tabel 1 en spreken voor zich.

 

Tabel 1: Gevolgen voor het milieu door het gebruik van gegalvaniseerd staal versus blank staal per metrische ton.

Tabel-1_gevolgen-voor-het-milieu-door-het-gebruik-van-gegalvaniseerd-staal_bruynzeel-storage-systems

Daarom winnen alternatieve en duurzamere coatingoplossingen, zoals poedercoating, steeds meer aan populariteit in de staalindustrie en vormen deze een waardevol alternatief met even hoogwaardige resultaten. Zie tabel 2 voor een kort overzicht van de voordelen en verschillen.

 

Tabel 2: Vergelijking poedercoating versus galvaniseringsproces en de impact

Tabel-2_Vergelijking-poedercoating-versus-galvaniseringsproces_bruynzeel-storage-systems

Twijfelt u nog steeds  over de materiaalkeuze van uw opslagsysteem?

Twijfelt u nog steeds over de materiaalkeuze van uw opslagsysteem? De bovenstaande tabellen laten zien dat het galvaniseringsproces een duidelijke, negatieve impact heeft op een gezond leefmilieu.

Laten we eens kijken naar onze eigen gezondheid… 
Wist u dat de Food and Drug Administration (FDA) een voedselcode heeft opgesteld die niet toestaat dat gegalvaniseerde materialen (gereedschappen en oppervlakken) gebruikt worden bij zuurhoudens voedsel? Een dergelijke waarschuwing is uitgegeven om te waarschuwen voor de verschillende ernstige gezondheidsproblemen en ziekten die kunnen ontstaan bij het gebruik van ongewoon hoge hoeveelheden gegalvaniseerde materialen. 

 

Samenvattend zou het een gemakkelijke keuze moeten zijn om een opslagsysteem met poedercoating te kiezen, aangezien gegalvaniseerd staal vanaf het productieproces tot aan de recyclingfase erg schadelijk is voor het milieu.  Omdat duurzaamheid en een circulaire economie belangrijker zijn dan ooit, zullen bedrijven moeten gaan kijken naar hun eigen duurzaamheidsmodellen en hoe zij kunnen bijdragen aan de gezondheid van onze planeet en het welzijn van haar inwoners kunnen verbeteren.  Naast de wetenschappelijke onderzoeken die voor dit artikel zijn geraadpleegd, is het overduidelijk dat bewustwording nodig is om de juiste keuzes te kunnen maken! 

Lees meer over hoe Bruynzeel Storage Systems werkt aan duurzaamheid

Bronnen:

  • Arcelor Mittal (2019): Environmental Product Declaration as per /ISO 14025/ and /EN 15804/. Hot dip galvanized steel with pure zinc coating. Hg. v. Institut Bauen und Umwelt e.V.
  • Arcelor Mittal (2020): Environmental Product Declaration as per ISO 14025 and EN 15804. Colled Rolled Steel Coils. Hg. v. Institut Bauen und Umwelt e.V.
  • Onderzoeksartikel “The Galvanization Process – An application-oriented review”, Holy Shit. Studentische Cradle to Cradle Beratung gGmbH, Scientific Validation & Endorsement Prof. Dr. Michael Braungart, Leuphana University Lüneburg, Fakultät für Ethik und Transdisziplinäre Nachhaltigkeitsforschung
  • FDA Food code 2013 4-101.15 Food and Drug Administration