DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Bruynzeel-Storage-Systems_Depot-Boijmans-Van-Beuningen_©Ossip-van-Duivenbode

Het spraakmakende nieuwe Depot Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is uniek in de wereld. Met zijn ronde vorm en spiegelende oppervlakte is het een kunstwerk op zich. 151.000 kunstobjecten zijn er veilig en duurzaam opgeslagen dankzij de systemen van Bruynzeel Storage Systems.

Tientallen keren reisde Twan Janssen, projectmanager van Bruynzeel voor het museumdepot, de afgelopen jaren van Panningen naar Rotterdam. “Hoeveel kilometers ik in totaal heb afgelegd, weet ik niet”, lacht hij. “Maar het zijn er heel wat.”

Vanaf eind 2016 was Janssen betrokken bij de inrichting van het museumdepot. “Normaal ben je meestal een half jaar met zo’n project bezig, soms iets langer. Maar dit project duurde meer dan vijf jaar. Dat is echt uitzonderlijk, hoor. Het was dan ook een zeer complex en ook voor ons uniek project.”

Overleg
Het veelvuldig heen- en weer reizen tussen Limburg en de Maasstad was noodzakelijk, omdat de inrichting van het nieuwe depot veel afstemming en overleg vroeg. Het Depot Boijmans Van Beuningen is niet zomaar een gebouw. Het door de architecten van MVRDV ontworpen, ruim 35 meter hoge pand in het Rotterdamse museumpark maakt met zijn bijzondere bolvorm en zijn rondom spiegelende oppervlak de tongen los. “Een kunstwerk op zich”, zeggen kenners.

“Het is natuurlijk fantastisch dat wij daar als Bruynzeel een bijdrage aan hebben kunnen leveren”, vindt Janssen. “Echt iets om trots op te zijn. Maar een uitdaging was het wel.”


Rond
Rond en rechthoekig gaan moeilijk samen. Toch moesten de rechthoekige stellingen, schilderijrekken, kasten en andere opslagsystemen van Bruynzeel een plekje krijgen binnen de bol met zijn glooiende wanden. En wel zodanig dat de beschikbare ruimte optimaal werd gebruikt. Alleen met een uitgekiende indeling kun je 151.000 kunstvoorwerpen in alle soorten en maten kwijt in de beschikbare ruimte.

Dat is Bruynzeel wel toevertrouwd, zegt Janssen: “Maatwerk zijn we gewend, dat doen we vaker. Maar dit was wel heel uitzonderlijk en vroeg meer maatwerk dan gebruikelijk. Vanwege de specifieke vorm van het gebouw, een bol, hebben we veel niet-standaard oplossingen moeten toepassen. Bijvoorbeeld op de tweede verdieping, waar de grote schilderijrekken staan. Die lopen over rails. Normaal liggen die evenwijdig aan elkaar. Hier waaieren ze vanuit het middelpunt van het gebouw uit naar de wanden. Dat uittekenen op de computer is één ding, maar ze daadwerkelijk aanbrengen vraagt veel vakmanschap. Vergeet ook niet dat die rekken robuust moeten zijn om het grote gewicht van al die schilderijen te kunnen dragen. Zo’n rek wordt misschien maar eens in de zoveel jaar in- en uitgeschoven, maar toch moet het moet altijd soepel.”

ArteStore-Terra_Bruynzeel-Storage-Systems_Boijmans-Van-Beuningen_©ANP-Robin-van-Lonkhuijsen

Eisen
Daarbij herbergt het depot een aantal opslagruimtes waar derde partijen hun kunstcollecties kunnen onderbrengen. Die partijen hadden ook weer hun eigen wensen en eisen, waar Bruynzeel op moest inspelen.

Minstens zo complex was het inrichtingsproces zelf, vertelt Janssen. “Na de aanbestedings- en offertefase was het nog lang niet klaar. Normaal maak je een ontwerp waaraan je tijdens de installatie altijd wel wat moet aanpassen, maar die wijzigingen blijven over het algemeen beperkt. Bij dit project werden vanuit de organisatie tijdens de bouw- en installatiefase voortdurend ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Hadden we net een plan gemaakt, moest het toch weer anders. Schilderijrekken dichter bij elkaar, stellingen in een net iets andere opstelling. Natuurlijk, dat kunnen we en dat doen we. Maar het vroeg veel flexibiliteit van onze mensen.”

 

Zegje
Bovendien waren bij de bouw en inrichting veel partijen betrokken, die ook hun zegje moesten doen. “Áls wij op verzoek van de één wijzigingen hadden doorgevoerd, moesten andere belanghebbenden zich daar ook over uitspreken. Het werken met al die schakels vergde veel communicatie en overleg.”

Bij de bouw van het gebouw trad als gevolg van funderingsproblemen flinke vertraging op. Dat maakte de zaak er voor Bruynzeel niet makkelijker op. “Het is één van de redenen waarom dit project zo lang heeft geduurd. We hebben onze eigen planning steeds moeten aanpassen aan de overall planning. We hebben deels tijd kunnen winnen door al tijdens de bouw een aantal werkzaamheden uit te voeren, zoals de aanleg van de rails voor de schilderijrekken. We zijn zo als het ware, verdieping voor verdieping, met het gebouw meegegroeid.”

Later ontstonden logistieke problemen toen de grote goederenlift, waarmee Bruynzeel materialen moest aan voeren, niet op tijd klaar was. “We hebben gebruik moeten maken van de kleinere liften. Maar ja, er waren tientallen andere bedrijven die ze ook moesten gebruiken.”

Technieken
Bij de inrichting van de verschillende depots binnen het depot zijn de nieuwste technieken gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aandrijving van de rekken met grote voorwerpen. “Het in- en uitschuiven van de rekken gebeurt elektronisch. Om te voorkomen dat voorwerpen beschadigen door schokken, moet de beweging heel geleidelijk verlopen. We hebben daarvoor ons nieuwe elektronisch aandrijvingssysteem Dynamic II toegepast, dat meer mogelijkheden biedt en gebruiksvriendelijker is. Je kunt het bijvoorbeeld bedienen met een app.”

“We hebben hier iets unieks neergezet waar de ogen van de wereld op gericht zijn. We kunnen alleen maar heel trots zijn op het resultaat.”

Twan Janssen

Projectmanager Bruynzeel Storage Systems

De uittrekbare schilderijrekken voor het ophangen van de schilderijen zijn door Bruynzeel zelf geproduceerd. “Maar de maatvoering voor deze schilderijrekken was net weer wat anders dan de standaard. Om een indruk te geven: Deze gaaswanden zijn 50 millimeter lager dan de standaard. Reken maar eens uit wat dat voor de capaciteit betekent als je 128 schilderijrekken van elk 6 meter lang hebt. Die ruimte moet je elders terugwinnen.”

Het is, zegt Janssen, alles bij elkaar best een uitdagende maar ook unieke opdracht geweest. Maar hij kijkt er met veel plezier op terug.

Bruynzeel leverde onder andere:

meter statische rekken

meter breedvakstellingen

meter palletstellingen

m2 schilderijrekken

glazen schuifdeuren

Wilt u meer weten over de systemen die wij leverden aan Depot Boijmans Van Beuningen?
Bekijk dan onze brochure waarin meer informatie over deze systemen te vinden is.

Depot Boijmans Van Beuningen in de pers: