NATURALIS BIODIVERSITY CENTER - LEIDEN

NATURALIS BIODIVERSITY CENTER - LEIDEN

“Wij hebben absolute topkwaliteit nodig. Dan kom je vanzelf uit bij Bruynzeel.” Museum en Biodiversity Center Naturalis in Leiden koos schuiflades van Bruynzeel Storage Systems voor zijn zaal LiveScience.  

“Mooi hè?” Marianne Fokkens is nog steeds onder de indruk van het ingrijpend verbouwde, nieuwe Naturalis. Licht, ruim en hoog is het nieuwe museumdeel en uitgevoerd in tinten en vormen die doen denken aan aardlagen.

Als projectleider heeft Fokkens haar steentje bijgedragen aan de nieuwbouw. Ze was verantwoordelijk voor de inrichting van enkele museumzalen en LiveScience, een gratis toegankelijke zaal op de begane grond waar het publiek wetenschappers van Naturalis aan het werk kan zien en met hen in gesprek gaan.

Pronkstuk
“LiveScience is onze etalage”, zegt Fokkens. “We willen het publiek laten zien wat we allemaal doen bij Naturalis, hoe we het doen en waarom we het doen. Volledige openheid geven, dat is  wat we beogen.”

LiveScience toont ook een (klein) deel van de immense vaste collectie van Naturalis van 42 miljoen objecten. Van vlinders tot kevers, van schelpen tot slakken, van losse botten tot complete skeletten.

 

“Wij hebben absolute topkwaliteit nodig. Dan kom je vanzelf uit bij Bruynzeel.”
Marianne Fokkens

Projectleider tentoonstellingen Naturalis

Snuffelen
Normaal gesproken ligt de collectie veilig opgeslagen in de twintig verdiepingen tellende depottoren van het museum die niet voor het publiek toegankelijk is. Maar bezoekers kunnen in LiveScience in een deel van de collectie snuffelen – dankzij het schuifladensysteem van Bruynzeel. In de lades zijn, precies passend, 256 met glas afgedekte houten ‘etiquettelades’ van Naturalis geplaatst met museumobjecten.

“We krijgen 500.000 bezoekers per jaar, waaronder veel kinderen. Dan heb je dus echt een systeem nodig van absolute topkwaliteit, materiaal dat tegen een stootje kan. Als je daarnaar op zoek gaat, kom je vanzelf uit bij Bruynzeel.”

Maatwerk
De schuiflades van Bruynzeel zijn op maat gemaakt, zodat ze precies twee etiquettelades van Naturalis van 40 bij 40 centimeter kunnen bevatten. Er zijn ook schuiflades met een dubbele hoogte voor de diepere etiquettelades met bijvoorbeeld grotere dierenbotten.

In totaal telt het systeem 128 schuiflades. “Ik dacht dat het wel een paar weken zou duren voor het was gemonteerd, maar een ploeg van Bruynzeel had het binnen een paar dagen geregeld.”

 


Bescherming
Belangrijk voor Naturalis is de bescherming van de collectie, want sommige delen zijn erg kwetsbaar. Daarom zijn dempers aangebracht waardoor de lades niet teveel schokken krijgen bij het open en dichtgaan. Ook zijn de zwaar uitgevoerde, maar soepel lopende lades stevig genoeg om kinderen te kunnen dragen die er makkelijk op gaan leunen.

 

Het is een heel robuust maar toch flexibel systeem dat zeker vijftien jaar mee kan. We zijn er erg blij mee”, zegt Marianne Fokkens.
En over de samenwerking met Bruynzeel zegt ze: “Die was perfect.”
Marianne Fokkens

Projectleider tentoonstellingen Naturalis

Wil je meer weten over de verbouwing die Naturalis Biodiversity Center heeft ondergaan?
Neem dan eens een kijkje op hun website: www.naturalis.nl

 

Wil je meer weten over de lades die wij leveren?
Bekijk dan de brochure waarin we onze diverse typen lades laten zien.