SCHIPHOL LOST AND FOUND, NEDERLAND

Compactus-Original-XTR_Bruynzeel-Storage-Systems_Schiphol

Meer ruimte, meer overzicht. De afdeling Lost & Found (gevonden voorwerpen) van Schiphol Airport heeft veel baat bij de nieuwe kasten van Bruynzeel Storage Systems. Reizigers zijn soms knap slordig met hun eigendommen, weet Klaas Kan, medewerker van de afdeling Lost & Found van Schiphol.

Jaarlijks raken ze op de luchthaven bij elkaar een kleine 50.000 spullen kwijt: handbagage, boeken, bankpasjes, toiletspullen, camera’s, creditcards, sleutelbossen, boeken, kinderspeelgoed, smartphones, e-readers, koptelefoons, tablets, laptops en talloze andere zaken. “Ik begrijp het wel”, zegt Kan, terwijl hij een dure Bose-hoofdtelefoon uit een bak vist die een onbekende passagier is kwijtgeraakt.

“Inchecken gaat voor veel mensen gepaard met stress. Ze zijn zo druk met dat proces en afgeleid, dat ze hun spullen vergeten. En meestal komen ze daar pas achter als ze al lang en breed in het vliegtuig zitten of als ze thuiskomen.”

 

Eigenaren gezocht
Alle verloren en gevonden spullen van Schiphol komen op zeker moment terecht bij de afdeling Lost & Found. Die slaat de voorwerpen op tot de eigenaar zich meldt. “Maar 70 procent van de gevonden voorwerpen wordt nooit opgehaald”, zegt Kan. “En dat betreft zeker niet alleen spullen met weinig waarde, maar ook kostbare laptops, koptelefoons, iPads en camera’s. Kennelijk vinden mensen het vaak niet de moeite waard daar achteraan te gaan.”

De medewerkers van Lost & Found zetten alle gevonden voorwerpen in de computer, inclusief een zo adequaat mogelijke beschrijving van het betreffende voorwerp. “Maar”, zegt Kan, “Dat lukt lang niet altijd. De ene iPad lijkt nou eenmaal vaak precies op de andere.”

Aan de hand van die beschrijvingen en eventuele beschikbare naam en adresgegevens probeert Lost & Found de rechtmatige eigenaren te achterhalen, waar ter wereld ze ook wonen. Lukt het – en is er een match, zoals Kan het noemt – , dan krijgen de eigenaren een mailtje en kunnen ze het voorwerp tegen betaling door een internationaal transportbedrijf laten opsturen. Een groot deel van de eigenaren meldt zich aan de balie en krijgt zijn eigendom kosteloos terug.

Van verrijdbare karren naar verrijdbare opslagkasten

Alle gevonden voorwerpen worden, nadat ze zijn ingeschreven, drie maanden (de wettelijk verplichte termijn) bewaard in het depot van Lost & Found. Daarna gaan ze in grote partijen naar opkopers of veilingen. Voor voorwerpen waarvoor een match is gemaakt of waarvan de dagwaarde hoger is dan € 450,- geldt een wettelijke bewaartermijn van 13 maanden.

Daarnaast neemt de douane nog eens tienduizenden voorwerpen in beslag die op zich niet verboden zijn, maar niet mee het vliegtuig in mogen. Zoals zakmessen, scharen, speelgoedgeweren en andere scherpe voorwerpen, die na verloop van tijd ook worden geveild.

Voorheen gebeurde de opslag in het depot in verrijdbare karren, maar Bruynzeel installeerde, in nauw overleg met Lost & Found, een tiental verrijdbare en afsluitbare opslagkasten. Daardoor kan de afdeling niet alleen veel meer voorwerpen kwijt, maar is er ook meer overzicht, waardoor voorwerpen makkelijker kunnen worden teruggevonden. 

“We kampten al een tijd met ruimtegebrek”

Klaas Kan

medewerker afdeling Lost & Found Schiphol

“We kampten al een tijd met ruimtegebrek”, vertelt Kan. “Dat is alleen maar erger geworden sinds Schiphol is overgestapt op het one accessysteem. One acces is makkelijker en sneller voor de reizigers, maar leidt kennelijk ook tot grotere stress waardoor spullen sneller worden vergeten.”

Het wordt alleen maar beter.

Klaas Kan en zijn collega’s zijn blij met de oplossing van Bruynzeel. Hoewel nog niet alles optimaal is ingericht, oogt het depot al een stuk minder rommelig dan voorheen. Enkele kasten zijn speciaal ingericht op het ophangen van kleding, de meeste hebben legplanken, waarop de gevonden voorwerpen soort bij soort én op datum worden bewaard. Fijn is ook dat de kasten makkelijk kunnen worden afgesloten, zodat er niets uit kan verdwijnen. “We hebben gekozen voor standaardkasten met een vrolijke kleurstelling”, zegt Kan. “Het oog wil ook wat.”

De installatie van de kasten zelf was binnen enkele dagen gebeurd. “Het verliep allemaal heel soepeltjes. Dat moest ook wel, want tijdens de inrichting bleven er natuurlijk spullen gevonden worden die moesten worden verwerkt.”

Inmiddels is een deel van de kasten ingericht. Nu is het zaak de spullen die her en der nog in bakken of rolcontainers staan ook een plekje te geven in de verbeterde opslag. Ook de verlichting moet nog worden aangebracht. Komt goed, zegt Klaas Kan. “Het wordt alleen maar beter.”

Wilt u meer weten over hoe u de opslagcapaciteit kunt vergroten?
Neem dan eens hier een kijkje: