SCHUURMAN SCHOENEN ENSCHEDE, NEDERLAND

Schuurman Schoenen kiest ook in Enschede voor Bruynzeel Storage Systems

Met een nieuwe schoenenwinkel in hartje Enschede nam Schuurman Schoenen ook een nieuw magazijn in gebruik. Bruynzeel Storage Systems verzorgde de inrichting daarvan.

Wil iedereen een doos meenemen naar boven! staat te lezen op het whiteboard in het splinternieuwe magazijn van Schuurman Schoenen in Enschede. In het magazijn – ingericht door Bruynzeel Storage Systems – is wel veel geautomatiseerd, maar niet alles.

“Een kwestie van afgewogen keuzes maken”, zegt André van Woudenberg, die als supportmanager van Schuurman nauw betrokken was bij de inrichting van het magazijn. “Een transportband zou te duur worden en dus brengen onze orderpickers eigenhandig de schoenendozen naar en van het magazijn. En daar moeten ze soms de trap voor op.”

Schuurman Schoenen Bruynzeel Storage Systems

Trots
Schuurman Schoenen zit met hun winkel in het hartje van Enschede. En wat voor winkel!

“We hebben 650 vierkante meter winkeloppervlak en 150 meter magazijn tot onze beschikking”, zegt filiaalmanager Wendy Tellman trots.

De ruim opgezette, opvallend lichte winkel biedt plaats aan maximaal 15.000 rechterschoenen. De linkerschoenen daarvan en de paren in verschillende maten en kleuren staan in het magazijn achter de winkel. Keurig op maat (heren- en kinderschoenen) of op kleur (damesschoenen).

Van Woudenberg: “Wij verkopen ook via internet, maar onze belangrijkste verkoopkanalen zijn toch onze veertig fysieke vestigingen in Noord- en Oost-Nederland. Om daar een goede omzet te kunnen draaien is het van groot belang dat we altijd een zo groot mogelijke voorraad hebben in verschillende maten. Zo voorkomen we lost sales: klanten die wel schoenen bij ons willen kopen, maar niets van hun gading of in hun maat vinden.”

Sleutelrol
Het magazijn vervult een sleutelrol in die verkoopstrategie. Daar moet in principe altijd de schoen beschikbaar zijn die de klant in de winkel ziet in een andere kleur of maat. Het magazijn biedt dan ook ruimte aan maximaal 25.000 schoenendozen. Op de specificaties van Schuurman heeft Bruynzeel Storage Systems het magazijn daartoe zo effectief en efficiënt mogelijk ingericht.

 

De inrichting bestaat uit in totaal zestig standaard beweegbare archiefkasten over twee verdiepingen. De archiefkasten hebben een standaardmaat van 2.50 hoog en zijn verdeeld over vier planken. Op elke plank is ruimte voor vijftig standaardschoenendozen. Bovendien is bovenop de standaardkasten een extra plank geplaatst om de hoge ruimte optimaal te benutten.

“Het voordeel van deze hoogte is dat onze orderpickers makkelijk de schoenendozen op en van de planken kunnen halen. Ze hebben geen trapje nodig.”

“Alles draait in de winkel om snelheid. Mensen willen zo snel mogelijk geholpen worden. En met de hand even een kast opendraaien gaat nou eenmaal een stuk sneller dan wanneer we dat automatisch zouden doen.”

André van Woudenberg

Supportmanager Schuurman Schoenen

 

Handmatig
De archiefkasten worden handmatig bediend. Ook een bewuste keuze, zegt Van Woudenberg. Overigens is een deel van het magazijn – waar vooral herenschoenen staan – voorzien van een ‘glijbaan’ waarmee de schoenendozen snel op de winkelvloer kunnen zijn.

In de nieuwe winkel heeft Schuurman een zelf ontworpen, geavanceerd intern bestelsysteem in gebruik genomen. Dat werkt met aangepaste iPods. De winkelmedewerker scant daarmee het nummer in de schoen en een printer in het magazijn print vervolgens automatisch een bonnetje uit. Daarop ziet de orderpicker in een oogopslag welke schoenen in welke kleur en welke maat er in de winkel worden verwacht en in welke kast hij deze kan vinden.

Van Woudenberg: “Met dit systeem hoeven onze verkoopmedewerkers niet zelf het magazijn in om naar de juiste schoenen te zoeken. Ze blijven op de winkelvloer en klanten hoeven nooit lang te wachten. Ook hier geldt weer: snelheid is alles.”

Bruynzeel Storage Systems heeft eerder het magazijn ingericht van de vestiging van Schuurman Schoenen in Groningen. Tot grote tevredenheid van de opdrachtgever, zegt André van Woudenberg. “De samenwerking met Bruynzeel is ons zo goed bevallen dat we ook in Enschede voor hen hebben gekozen. En ook deze keer zijn we zeer tevreden over de samenwerking en het eindresultaat”.

Wil je meer informatie over het gebruik van opslagsystemen in winkels?