Book Tower

Boekentoren, gent

Het was een grote operatie, de verhuizing van meer dan 3 miljoen boeken en ander erfgoed van de Gentse Boekentoren, die werd gerenoveerd, naar het nieuwe ondergrondse depot van de Universiteitsbibliotheek van Gent. Bruynzeel leverde en installeerde de nieuwe opslagsystemen, met in totaal 38 kilometer aan boekenplanken.

Book Tower

Optimaal gebruik van de ruimte

“We hebben de beschikbare ruimte optimaal kunnen benutten en nauwelijks een centimeter van het opslagsysteem’is ongebruikt gebleven. Dankzij een nieuw logistiek beheersysteem met barcodes kunnen we alle materialen nog steeds snel terugvinden, ook al kunnen twee bij elkaar passende boeken door hun verschillende formaat ver uit elkaar liggen,”zegt Hendrik Defoort. 

ontdek onze oplossingen

Bruynzeel heeft een enorme ervaring met grote projecten zoals deze. Daar hebben we gedurende het hele proces veel profijt van gehad.

Hendrik Defoort, Collectiebeheerder Universiteitsbibliotheek Gent

Book Tower

Veel ervaring 

Op basis van een Europese aanbesteding werd Bruynzeel ingehuurd om deze bibliotheek in te richten. “Een goede keuze,” zegt collectiebeheerder Defoort. Bruynzeel berekende met een geavanceerd computerprogramma de optimale indeling van de depots. Op basis van de beschikbare ruimte en het optimale gebruik van plankhoogtes resulteerde dat in veertien “indelingsklassen” verdeeld over in totaal ruim 40.000 rekken.”

Book Tower

Veilig opgeslagen

De nieuwbouw van het depot strekt zich uit over vier verdiepingen en bevindt zich ondergronds. De verrijdbare boekenkasten zijn handbediend op niveau -2, en elektronisch op niveau -3 en -4. Dit in verband met de veiligheid; sensoren voorkomen dat mensen die beneden onwel zijn geworden, bekneld raken als iemand zich boven een kast sluit. Deze verrijdbare boekenkasten hebben de modernste beveiligingsfuncties die de veiligheid van de gebruiker en het archiefmateriaal waarborgen.

wilt u meer weten