Museum aan de Stroom

MUSEUM AAN DE STROOM (MAS), BELGIË

Het MAS – Museum aan de Stroom – is een grensverleggend museum in de haven van Antwerpen dat het verhaal vertelt van de stad en haar connectie met gemeenschappen over de hele wereld. Het MAS huisvest drie verschillende collecties: het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Museum voor Volkskunde. 

Toegankelijkheid van de collectie

Het stadsbestuur van Antwerpen schreef een internationale architectuurwedstrijd uit voor het ontwerp van het MAS. De winnende inzending was het opvallende ‘Stapelhuis’ ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Als onderdeel van het nieuwe gebouw besloten de archivarissen dat de opslagruimten van het museum zichtbare opslag moesten hebben en ze benaderden Bruynzeel om een geschikt systeem te installeren. Zichtbare opslag is een methode om de toegang van het publiek tot museumcollecties die anders aan het zicht van het publiek worden onttrokken, te maximaliseren.

Zichtbaarheid

Nadat veel musea en galeries tot 90 procent van hun collectie in opslag houden, wordt deze techniek steeds gebruikelijker. De afgelopen jaren hebben instellingen, variërend van het Metropolitan Museum of Art in New York tot het Londen’s Victoria & Albert Museum, gekozen voor zichtbare opslag om elementen van hun opgeslagen collecties te tonen. 

Museum aan de Stroom

De oplossing 

Om een zichtbaar opslagarchief voor het Museum aan de Stroom te creëren, installeerde Bruynzeel een Double Decker verrijdbaar rekkensysteem met twee lagen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en de beperkt toegankelijke zones, gereserveerd voor het personeel, af te bakenen. De collectie is zichtbaar vanuit de openbare ruimte, maar wordt beschermd tegen beschadiging door draad- en glazen schermen. Het Bruynzeel Double Decker systeem zorgt ervoor dat de collectie veilig en beschermd blijft, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan de bezoekerservaring.

ontdek onze oplossingen