Vanaf komende winter wordt mogelijk het bij ons tegenoverliggende SIF-complex verwarmd met restwarmte, afkomstig uit onze fabriek. Dat is het resultaat van een gezamenlijk plan van Bruynzeel Storage Systems, SIF en de gemeente. De gemeente en aannemersbedrijf Jongen Venlo stellen hiervoor de oude luchtbehandelinginstallatie van het voormalige gemeentehuis ter beschikking.
Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat de voormalige SIF-fabriek in Panningen alsnog een nieuwe bestemming zou krijgen. Het gebouw was voorheen in gebruik door de SIF groep die staalconstructies maakte voor de offshore industrie. De gemeente Peel en Maas wilde het karakteristiek historisch gebouw uit de begin jaren zestig behouden, omdat de constructie bijzonder is voor Nederland. Inmiddels is de fabriekspand de thuishaven van Gloei, een kennisplatform voor duurzaamheid. De afkorting SIF is gehandhaafd en staat nu voor Sustainable Innovative Factory. Starters en regionale ondernemers uit de bouwwereld die werken volgens een duurzaam principe, kunnen hier ruimte huren. Tevens doet SIF dienst als opleidings- en werkervaringsplek voor scholieren. De eerste fase van de renovatie van het oude SIF-gebouw tot centrum voor duurzaamheid is in volle gang. Alhoewel het hartje zomer is, wordt er volop nagedacht over het verwarmen van het gebouw.
Tijdens een presentatie van de plannen aan omliggende bedrijven, kwam Bruynzeel met een duurzame oplossing.
Bart Sijben van Bruynzeel: “Geïnspireerd door het enthousiasme van collega-ondernemers en hun duurzame uitgangspunten heb ik spontaan onze warmte aangeboden. Onze poedercoatstraten produceren veel warmte die wij normaal gesproken afgeven aan de buitenlucht. We wilden die warmte in onze eigen fabriek hergebruiken, maar gezien onze duurzame ambities zou het geweldig zijn als we deze warmte ook kunnen gebruiken om het SIF-gebouw aan de overkant van de straat te verwarmen.”
Tegelijkertijd kreeg de Stichting SIF van de gemeente te horen dat ze de luchtbehandelinginstallatie van het te verbouwen gemeentehuis mag hergebruiken, als ze zelf zorgt voor het verwijderen van de installatie. De installatie kan niet hergebruikt worden in het verbouwde Huis van de Gemeente. Met het initiatief van Bruynzeel en SIF krijgt de installatie nu een tweede leven. Op woensdag 16 juli 2014 werd de luchtbehandelinginstallatie van de Gemeente naar het SIF-complex getransporteerd (zie foto).

Paul Pouls van SIF is enthousiast over het project: “De uitdaging om met de restwarmte van Bruynzeel en de luchtbehandelaar van het gemeentehuis een deel van de SIF te verwarmen, gaan wij natuurlijk graag aan. De komende maanden staan in het teken van kennis delen, berekeningen maken en slimme oplossingen zoeken,” aldus Paul Pouls. Ook wethouder Paul Sanders (duurzaamheid) is blij met het initiatief: “Het is geweldig dat ondernemers met zo veel passie kijken naar duurzaamheidsvraagstukken. Niet alleen door het hergebruiken van materialen, maar ook door het hergebruiken van warmte. Door elkaar te inspireren, samen te werken en kennis te delen ontstaan er in Peel en Maas mooie en innovatieve initiatieven, dit is er zo een. SIF is niet voor niets de afkorting van Sustainable Innovation Factory. Waar dat kan helpen wij als gemeente SIF graag aan een ‘warme’ toekomst. Met elkaar kunnen we stappen zetten die je alleen niet kunt zetten.”