Het World Economic Forum voorspelt dat er de komende 80 jaar twee miljard nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Dit is een direct gevolg van de bevolkingsgroei en -vergrijzing en de toename van het aantal één- tot tweepersoonshuishoudens. De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties meldt dat de kosten voor huisvesting in alarmerend tempo stijgen, waardoor woningen onbetaalbaar worden voor de middenklasse.

Het zal voor veel landen een uitdaging zijn om deze huizen te bouwen. Het gaat niet alleen om de middelen: in dit tijdperk van opwarming van de aarde en klimaatverandering moeten landen nadenken over het verminderen van de CO2-uitstoot en het vinden van duurzame oplossingen.

Wat is stedelijk wonen?

Stedelijk wonen, ofwel urban living, betekent onder andere je huis inrichten met multifunctionele meubels in multifunctionele kamers, de schaarse ruimte optimaal benutten, een minimale koolstofvoetafdruk achterlaten door te recyclen en manieren vinden om het milieu te sparen.

“We weten allemaal dat onze groeiende wereldbevolking en verstedelijking in de nabije toekomst leiden tot uitdagingen als het gaat om huisvesting voor iedereen. De beschikbare ruimte wordt schaars en de kosten van het wonen in de stad worden alleen maar hoger. Het wonen in grotere steden verandert. Woningen zullen een stuk kleiner worden en appartementencomplexen zullen gedeelde faciliteiten krijgen die bewoners zo nodig kunnen gebruiken”

aldus Roland van der Velden, Innovation Manager bij Bruynzeel Storage Systems.

De leefruimte verkleinen

Een groeiend aantal mensen kiest voor wonen in de stad. Deze architecturale en maatschappelijke beweging pleit voor kleinere woonruimtes. Ook bij micro housing en tiny housing gaat het om hetzelfde idee: minder leefruimte gebruiken en de koolstofvoetafdruk verkleinen.

“Micro housing is een levensstijl of een behoefte. Het hangt af van de locatie, maar zo’n beetje op elk continent, in elk land is er gebrek aan ruimte”

aldus Joao Pereira, Hoofd Architect voor het High 6-project bij Tengbom.

Proefproject

Als bedrijf richten we ons op de meest duurzame ruimtecreërende oplossingen. In dat kader heeft Bruynzeel onlangs een innovatief proefproject op het gebied van stedelijk wonen afgerond, genaamd “de flexibele wand”. Dit gebeurde in samenwerking met Tengbom, een van de grootste architectenbureaus ter wereld, en OBOS, een van de grootste woningbouwers van Scandinavië.

Joao Pereira, de hoofdarchitect, legt uit:

“Er is een enorme markt en een groeiende behoefte aan producten die voldoen aan de behoeften van de gebruikers voor thuis en voor het werk.”

high-6-Tengbom-Bruynzeel-Storage-Systems

Afbeelding: High 6-project van Tengbom

Van der Velden:

“Met onze ruimtebesparende oplossingen voor stedelijk wonen, zoals deze flexibele wand, kunnen we op een positieve manier bijdragen aan het huisvestingsprobleem. Het is vrij simpel: voor een klein huis zijn minder bouwmaterialen en minder verwarming of koeling nodig en daarom is de voetafdruk kleiner. Het biedt mensen ook een eerlijke kans om in of nabij grote steden te wonen.”

Het prototype van de flexibele wand is getest in een van de OBOS-appartementengebouwen in Zweden. Het is een multifunctioneel meubelstuk dat ruimtes kan transformeren voor verschillende functies. Het biedt mensen op elk moment van de dag de ruimte die ze nodig hebben voor hun dagelijkse activiteiten. Roland van der Velden:

“Overdag kan het worden gebruikt als werkruimte, eethoek of speelkamer voor kinderen en ’s avonds verandert het in een slaapkamer”.

Bronnen:
weforum.org
ohchr.org

Interview
Joao Pereira, hoofdarchitect van de High 6 bij Tengbom
Roland van der Velden, Innovation Manager bij Bruynzeel Storage Systems