Als u nieuwbouwplannen heeft, of op zoek bent naar een ander pand om archiefgoed op te slaan, is veiligheid een belangrijk thema. Brand en waterschade zijn historisch gezien de meest voorkomende oorzaken van het verloren gaan van informatie. Het is daarom aan te bevelen voldoende aandacht te besteden aan de bescherming van het archiefgoed tegen water, vocht, vuur, vervuiling, schade en ongeoorloofde toegang. Bruynzeel Storage Systems ontwikkelt, produceert, verkoopt en onderhoudt innovatieve opslagoplossingen voor kantoren, archieven en depots. We hebben meer dan 60 jaar ervaring in de ontwikkeling van ruimtebesparende opslagoplossingen. Vanuit onze gedegen ervaring in de archiefbranche, willen wij een aantal factoren met u delen die van belang zijn voor een veilig archief:  
  1. Omgeving (temperatuur & ventilatie) – Als u brosse of gevoelige items bewaard, is een koele en relatief droge ruimte met stabiele temperatuur van belang. De dagelijkse variatie in temperatuur mag niet meer dan +/- 2°C bedragen. Hoge temperaturen en luchtvochtigheid zijn van invloed op de snelheid waarmee chemische reacties plaatsvinden en op de houdbaarheid van het archiefgoed. Als de luchtvochtigheid boven de 60% komt, is het eenvoudig voor schimmels zich te verspreiden.Vaak wordt een klimaatsysteem geïnstalleerd om de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen. Ter bescherming tegen stof en schimmels zijn ventilatiekanalen en filters van belang in de opslagruimte.De meeste van onze klanten kiezen een elektrisch verrijdbaar opslagsysteem met ventilatiemodus. Daarmee worden op gezette tijden de rekken uit elkaar geschoven om overal lucht door te laten.
  1. Brandbeveiliging – De opslagruimte moet zo brandwerend mogelijk zijn. Denk daarbij aan brandwerende deuren en ramen. Er zijn zelfs mogelijkheden om muren, vloeren en plafonds te beschermen. Verrijdbare rekken kunnen ook hier een bijdrage leveren, wat door onze klanten zeer gewaardeerd wordt. Een voorbeeld: als een brandalarm afgaat, krijgt het opslagsysteem een signaal om de rekken in een bepaalde positie te schuiven. Hiermee kunnen de collecties tegen rook beschermd worden.
  1. Water – Water kan behoorlijke schade veroorzaken binnen een archief. In de ideale situatie verlopen er dan ook geen water- en verwarmingsbuizen door de opslagruimte. Opslagsystemen kunnen beter niet direct onder watertanks, boilers of leidingen worden geplaatst. Om te vermijden dat er vocht ontstaat, dienen rekken aan de vloer of aan het plafond bevestigd te worden en niet aan buitenmuren. Om de luchtcirculatie in stand te houden en vocht te vermijden, adviseren wij de rekken 20cm van de buitenmuur af te plaatsen en de onderste plank 15cm vanaf de vloer installeren.
  1. Verlichting – Er dient slechts weinig zonlicht en kunstmatig licht in een archief te zijn. Een van de meest energie-efficiënte en veilige lichtbronnen is LED-verlichting omdat daardoor geen UV- en Infraroodstralen verspreid worden. Verder is de levensduur van het archiefgoed langer als er LED-verlichting ingezet wordt t.o.v. halogeenverlichting.
LED lighting - Bruynzeel Storage Systems
  5. Emissies – Historisch en kwetsbaar archiefmateriaal kan het beste in zuurvrije kisten bewaard worden. Houten kisten geven zuur af, waardoor archiefmateriaal sneller vergaat. Gegalvaniseerde items zijn toegestaan, maar worden niet aanbevolen. Zink zorgt voor zwarte plekken en een ongelijk oppervlak en is daarom niet geschikt voor de opslag van boeken. Open archiefrekken uit metaal bieden de beste opslagoptie. De open rekken zorgen voor voldoende luchtcirculatie en zijn eenvoudig te overzien en schoon te houden.   6. Ongeoorloofde toegang – Om ongeoorloofde toegang of diefstal te voorkomen is het mogelijk beveiligingsopties te integreren in uw opslagsysteem. Mobiele rekken zijn beschikbaar met bewegingsmelders, een geïntegreerd slot, Pincode en RFID-pasjes. De elektrisch verrijdbare kasten kunnen verbonden worden met document management software. RFID-pasjes en Pincodes kunnen gebruikt worden om de toegang tot het archiefmateriaal te beperken. Zo kan per gangpad beslist worden wie er toegang heeft.   Bij het creëren van een veilig archief komt nog veel meer kijken, zoals bijv. de elektrische installatie, trillingvrije beweging enz. Bruynzeel Storage Systems staat klaar voor u. Samen vinden we stap voor stap de optimale opslagoplossing voor uw locatie. Vraag advies aan onze experts!