Eind 2014 opende het Nationaal Militair Museum op de vroegere vliegbasis Soesterberg zijn deuren. Het NMM is ontstaan uit een fusie tussen het Legermuseum in Delft en het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg, twee heel verschillende musea.
De depotbeheerders staan voor de taak twee verschillende collecties in elkaar te schuiven. Met circa 300.000 items is de collectie niet alleen groot in omvang, maar ook in vormen. Van militaire onderscheidingen tot vliegtuigen, van handgranaten tot sabels, van veldflessen tot uniformen, van schilderijen tot topografische kaarten. De expositie in het museum bestaat uit ongeveer 3.800 items. De rest, 98 procent dus, wordt onderbracht in het depot. De inrichting van het depot is gebeurd door Bruynzeel op basis van een Europese aanbesteding. Er is gekozen gekozen voor een standaardsysteem, maar vanwege de bijzondere collectie was maatwerk deels noodzakelijk. In het klimaatdepot staat nu een dubbellaags verrijdbare archiefkast van negentig rijen met een totaal van negentig kasten die elk zes meter hoog zijn. Halverwege is met een metalen rooster een verdieping aangebracht, waardoor ook de bovenste planken goed toegankelijk zijn. Zo kunnen de depotbeheerders optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte.
Senior Behoudsmedewerker Walter Castelijns (62) is verantwoordelijk voor de inrichting van het depot en mede voor het beheer van de collectie. Hij vertelt u graag meer over de collectie, het depot en de samenwerking met Bruynzeel. Lees snel verder en krijg een uniek kijkje in de wapenkluis.