MUSEUM VAN JAN, NEDERLAND

Over de rol van Bruynzeel kan ik alleen maar tevreden zijn. “Onze collectie bestaat uit werken die verband houden met de kunst en geschiedenis van de stad en regio Gouda, religieuze kunst uit de zestiende eeuw, schilderijen uit de Haagse School en Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw. In totaal beheren wij 40.000 objecten. Jaarlijks trekken we circa 30.000 bezoekers.”
Open depot “Zoals in vrijwel alle musea bevond het grootste deel van onze collectie zich in depot. Dat hebben we altijd jammer gevonden, want we kunnen zoveel laten zien en hebben maar zo weinig ruimte. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed om van onze grootste expositiezaal een open depot te maken, hebben we die met beide handen aangegrepen.” “Eigenlijk hebben we van de nood een deugd gemaakt. Vanwege bezuinigingen door de gemeente moesten we een interne oplossing vinden voor het opslaan van onze collectie. Zo is geleidelijk het idee ontstaan voor een open depot: een opslag voor een groot deel van onze collectie, maar ook een echte kijkruimte, toegankelijk voor het publiek.” Bouwtechnische beperkingen “Dat was nog niet zo makkelijk. Het feit dat we in een historische gebouw zijn gehuisvest bracht bouwtechnische beperkingen met zich mee. Verder vonden we dat áls het publiek dan door het depot kon dwalen, de collectie ook goed zichtbaar moest zijn. Hoge stellingkasten konden we dus niet gebruiken. Bovendien moesten we natuurlijk voorkomen dat het publiek voorwerpen zou aanraken of meenemen.” Zicht- en looproute “We hebben daarom gekozen voor met glas afgesloten, lage stellingkasten die op de kop zijn afgeschuind, waardoor een speels geheel ontstaat. De warme rode kleur geeft veel sfeer en past goed bij het gebouw. Een zicht- en looproute voert de bezoekers op een natuurlijke manier door het depot.”  
“We hebben de ruimte horizontaal opgedeeld met een open rooster, waardoor historische elementen, zoals balken en ornamenten, zichtbaar blijven. De bovenste verdieping is niet toegankelijk voor publiek; daar zijn de stellingkasten dus gewoon open. Elders in het gebouw hebben we een tweede open depot gemaakt, waar we aardewerk en Gouds plateel hebben opgeslagen. Daar hebben we voor een turkooisachtige kleur die goed bij de lichtval past.” Gezamelijk project “Het ontwerp en de bouw van het open depot is een gezamenlijk project geweest van het ontwerpbureau, de aannemer, Bruynzeel en wij. Over de rol van Bruynzeel kan ik alleen maar tevreden zijn. Ze hebben weleens de wenkbrauwen gefronst over onze wensen, maar altijd proactief en constructief meegedacht. Ook de opbouw verliep voorbeeldig.” “We zijn nu net begonnen met de inrichting van het depot. Omdat het ook een kijkruimte is, vraagt dat net wat meer aandacht. Er komen bijvoorbeeld nog verklarende bordjes, zodat mensen ook kunnen lezen wat ze zien.” Reactie bezoekers “Uit de eerste reacties van de bezoekers merken we dat ze het prachtig vinden. Zelf zijn we ook trots op het resultaat. Het open depot heeft echt meerwaarde en is een extra reden om ons museum te bezoeken.”