UITGEVERIJ HACHETTE, FRANKRIJK

Alle gepubliceerde titels van de Franse uitgeverij Hacehette, opgericht door Louis Hachette in 1826, worden door de  uitgeverij bewaart en uitgebreid. In Frankrijk bestrijkt Hachette alle redactionele genres en de volledige consumenten- en onderwijsboekenmarkt met een veertigtal uitgeverijen. De oudste druk dateert uit het begin van de achttiende eeuw.

Een nieuwe hoofdvestiging 
In 2015 verplaatste de Franse Uitgeverij haar hoofdlocatie naar het 25e arrondissement in Parijs. Het nieuwe gebouw in de vorm van een grote H werd ontworpen door architect Jacques Ferrier.

De opdracht was duidelijk: bij de planning was optimaal gebruik van de ruimte van essentieel belang. De rekken moesten geschikt zijn voor diverse voorwerpen zoals documenten, foto’s, archiefdozen, boeken in divers groottes enz. Een flexibele indeling van de rekken was daarom een belangrijke eis.

Ruimte- en opslagoptimalisatie
Het was een uitdaging voor Stéphane Roy – algemeen directeur van Hachette – om de bestaande persarchieven, de redactionele- en administratieve archieven en de bibliotheek in de kelder van het nieuwe kantoor te plaatsen. “We moesten een ander ontwerp overwegen omdat we tot die tijd meer dan 1.150m2 opslagruimte in gebruik hadden. De bedoeling was die opslagcapaciteit met 30% te verminderen en toch voldoende ruimte voor de toekomst over te houden”.

Het archief is daarom grotendeels uitgerust met verrijdbare opslagsystemen. Statische rekken hebben namelijk altijd een gangpad nodig, terwijl verrijdbare rekken er maar één hebben. Daardoor kan een opslagcapaciteit vrijwel verdubbeld worden.

 

Rekken, service en nog veel meer…
Het project werd via een aanbesteding aan Bruynzeel toebedeeld, omdat:

  • De offerte bleef binnen budget
  • De aangeboden opslagoplossing had de beste prijs-kwaliteit verhouding: de rekken waren niet te luxe voor een archief maar wel robuust, betrouwbaar en van hoogwaardige kwaliteit
  • Bruynzeel begreep de noodzaak van het optimaal gebruik maken van elke beschikbare m2 en zocht voor alle ruimtes een individuele oplossing. 12 verschillende ruimtes met zuilen, airco-installaties en andere obstakels werden opgemeten, waarna een voorstel met op maat gemaakte rekken werd aangeleverd.
  • Nadat de aanbesteding door Bruynzeel gewonnen was, werden ter plaatse nogmaals alle ruimtes gecontroleerd en opgemeten en enkele details aangepast.

“Ik twijfelde een beetje of de aangeboden oplossing daadwerkelijk de benodigde capaciteit zou bieden en was aangenaam verrast toen dat wel het geval bleek. De installatie van de rekken verliep erg professioneel met betrekking tot kwaliteit, snelheid en netheid”

Stéphane Roy

Algemeen directeur Hachette

De verhuizing? Geen probleem!
De projectleider van Bruynzeel was erg zorgvuldig en heeft duidelijk met de gebruikers gecommuniceerd, zodat voor iedereen duidelijk was wat de verwachtingen waren betreffende het transport van speciaal archiefgoed, zoals bijv. glasplaten en groot formaat drukwerk. Daardoor liep de verhuizing heel soepel.

Sommige medewerkers waren bezorgd over de toegankelijkheid van de verrijdbare rekken, omdat ze niet gewend waren met een dergelijke opslagoplossing te werken.

“Uiteindelijk, nadat we enkele kleine details aangepast hebben (zoals de belettering en instellingen) heb ik geen negatieve reacties meer gehad”, zegt Stéphane Roy.

Wilt u meer weten welke voordelen verrijdbare opslagsystemen hebben?