Sinds het ontstaan van de mensheid hebben mensen spullen en informatie verzameld en bewaard die kostbaar en waardevol zijn voor hen en voor toekomstige generaties. Archieven hebben altijd bestaan. In de afgelopen decennia is de manier van opslaan echter enorm veranderd. Opslag is onder andere veel efficiënter geworden dan ooit tevoren. Herinnert u zich de introductie van verrijdbare kasten nog? Of zelfs verrijdbare kasten met twee niveaus? Allemaal baanbrekende innovaties om waardevolle spullen en documenten efficiënter op te bergen. Deze innovaties hebben echter ook een keerzijde: veiligheids- en beveiligingskwesties. Voor uw spullen, maar vooral voor mensen.

Laten we enkele veiligheids- en beveiligingskwesties doornemen om na te gaan of uw archief nog toekomstbestendig is.

Veiligheid van uw opslag
Zelfbewegende opslagsystemen brengen risico’s met zich mee. Risico’s op beschadiging van uw waardevolle spullen en documenten. Welke maatregelen heeft u getroffen om dit te voorkomen? Door gebruik te maken van de juiste geavanceerde technologie kunnen deze risico’s tot bijna nul worden teruggebracht. Bijvoorbeeld: Bij het detecteren van objecten of personen in het gangpad, kan de verrijdbare sectie gestopt worden. Het opslagsysteem kan ook aangesloten worden op het brandalarm van het gebouw.

Beveiliging van uw opslag
Vraag u eens af hoe goed uw archief is beschermd is tegen diefstal en ongeoorloofde toegang. Diefstal kan veel ellende kosten. Antidiefstaltechnologie en toegangscontrole kunnen de risico’s aanzienlijk verminderen. Ongeoorloofde toegang kan worden voorkomen met toegangscontrole. Zorg voor persoonlijke RFID-kaarten of pincodes, zodat toegang kan worden verleend of geweigerd per gangpad. Installeer een alarm dat afgaat als iemand probeert een kast te forceren. De kast kan actief terugduwen en er kan een alarm afgaan.

Zijn uw gebruikers veilig?
Het is vooral belangrijk dat de mensen die in het archief werken veilig gebruik kunnen maken van het opslagsysteem. Om te voorkomen dat mensen letsel oplopen, moet u veiligheidsmaatregelen treffen. Een kast moet stoppen met bewegen wanneer hij een persoon in een gangpad detecteert. Zorg ervoor dat het systeem beschikt over de nieuwste technologieën, zoals camera’s, fotocellen en een intelligent blokkeringsdetectiesysteem, die voorkomen dat een kast beweegt. In donkere gangpaden kan automatische verlichting een goede oplossing zijn.

 

Wilt u ook graag een veilig en duurzaam archief voor uw collectie en uw medewerkers? Neem gerust contact met ons op voor een beoordeling van uw bestaande archief. Wat uw behoeften ook zijn, wij hebben de oplossing!